Zaterdag 11 mei 2019
Molenstad Schiedam
Vanmorgen op de fiets de Molentocht gedaan. Het is vandaag nationale molendag en een aantal molens zijn open voor een bezichtiging. Het is zonnig en helder. Alle molens in de stad draaien en de molens die te bezichtigen zijn hebben de vlag uit en de deuren open. Ik begin bij de molen De Vrijheid waar het graan voor de jeneverstokerij Oud Schiedam vandaan komt. Via steile trappen en verschillende zolders klim ik naar de molenomgang. Vandaar heb ik een fraai uitzicht over de omgeving. Tussen de planken door zie ik de straat onder mij. De helft van de omgang is afgesloten met een rode ketting waar de wieken van de molen met donderend geraas rondslaan. Als de wieken steeds harder gaan komt de molenaar om de kop van de molen wat om te zetten en meteen gaat de molen wat minder hard. Onder de indruk klauter ik weer naar beneden. De trappen zijn steil en de treden zijn uitgesleten. Op de begane grond is een kleine verkooptafel met producten van de molen die worden verkocht. De mevrouw achter de tafel heeft kruidkoek, amandelkoek en havermoutkoekjes gebakken. Ik ben zo brutaal om ze allemaal te proeven. De kruidkoek is favoriet en ik neem een zak mee.


De tweede molen op de route is Molen de Drie Koornbloemen. In de gracht voor de molen zie ik weer een boomstam met allemaal schilpaden zitten. Voor de ingang van de molen staat een dame voor een tafel met allerlei groente, fruit, kaas en worst. Het is een nieuw bedrijfje wat zij wil presenteren. Het heet rechtstreex.nl en ze leveren producten direct van de producent, kwekerij, boerderij aan de consument met minimale verpakking en dagvers. Een mooi initiatief.
Ook bij de molen ‘De drie koornbloemen’ klim ik naar de molenomgang en kijk uit over de omgeving. Deze molen is normaal niet open voor publiek.

De derde molen op mijn tocht is de oude gerestaureerde poldermolen Babbersmolen. Deze rode stenen stellingmolen is sinds 2013 weer maalvaardig. De molen wordt niet meer bewoond maar tegenwoordig gebruikt voor educatieve doeleinden. De Stichting Schiedamse molens wil ook graag weer een actieve functie krijgen in het bemalen van de Babberspolder. Een vrijwillige molenaar geeft een rondleiding en toont ons het vernieuwde scheprad en het in oude staat teruggebrachte woongedeelte van de molen. De molen bevindt zich vlak bij de spoorbaan in een volkstuinen complex aan de rand van Schiedam.
Grote- of Sint Janskerk van Schiedam
’s Middags gaan we samen naar de Grote- of St.Janskerk van Schiedam. De kerk is het oudste gebouw van Schiedam. In het jaar 1335 begon men met de bouw van deze kerk die jarenlang het enige bakstenen gebouw van de stad was. Het imposante gebouw is eigendom van de Stichting Sint Janskerk Schiedam en wordt gebruikt door de Hervormde kerk van Schiedam op zondag voor de eredienst. Daarnaast worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Vanmiddag is er een orgelconcours voor jonge organisten die nog geen conservatorium hebben gevolgd. We nemen plaats om te luisteren en zien de organist en zijn registrant op een groot scherm beneden. De orgelkas behoort tot de oudsten in Nederland. Het werd tussen 1558 en 1562 samen met het orgel ontworpen en gebouwd door Heyndrik Neyenhoff. Het orgel is helaas verloren gegaan. Het huidige orgel is van orgelbouwer Flentrop uit 1970. Het klinkt echter fantastisch en de jonge mannen spelen goed.
Tijdens het concours loop ik op mijn tenen rond om de bijzonderheden van de kerk te fotograferen.



