Vrijdag 21 augustus 2015 – Zondag 23 augustus

We zwaaien onze vriendelijke tegenvoeters uit bij hun vertrek. Pat en Pamela moeten de 28e van de maand in Maasbracht zijn en Mark heeft problemen met de accu en gaat op zoek naar een werf.

De voorspellingen voor vandaag zijn goed. Misschien wordt het zelfs wel wat te warm om in een stad rond te lopen maar we wagen het er toch maar op. Mons wordt in het ‘Vlaams’ Bergen genoemd en het doet die naam eer aan. We moeten flink wat hoogte verschil overwinnen bij ons bezoek aan deze stad. Daarbij is het ook nog eens ontzettend warm.

Het Belfort van Mons is één van de mooiste van België
Het Belfort van Mons is één van de mooiste van België

Het kost ons de nodige zweetdruppeltjes om het oude Belfort te bekijken en de grote Collegiale kerk van de Heilige Waldetrudis. Het monumentale orgel wordt gerestaureerd voor 1,8 miljoen euro. De orgelkast is leeg. De kerk heeft echter nog genoeg te bekijken. De pilaren zijn ontzagwekkend. In de kapellen rond het schip en het koor staan allerlei kunstwerken. Achterin het schip van de kerk staat een grote wit met goud versierde koets waarmee de relikwieschrijn van de heilige Waldetrudis op de Drievuldigheids-zondag door de stad wordt gevoerd.

Het orgel van de Collegiale kerk van de Heilige Waldetrudis wordt gerestaureerd
Het orgel van de Collegiale kerk van de Heilige Waldetrudis wordt gerestaureerd
De 'Collegiale kerk van de Heilige Waldetrudis' steekt hoog bij haar omgeving uit.
De ‘Collegiale kerk van de Heilige Waldetrudis’ steekt hoog boven haar omgeving uit.
De 'Grote Markt' van Mons
De ‘Grote Markt’ van Mons

We lunchen met een snack van de Mac en zoeken ’s middags weer de verkoeling van het water op. We wachten met eten klaar maken tot de temperatuur wat gedaald is. Om half acht komt de Belgische schipper van de ‘Moustache’, een Pedro onder Nederlandse vlag, een praatje maken. We nodigen hem uit om na het eten even samen met zijn vrouw langs te komen. Ik maak om acht uur een kapucijnerschotel klaar en rond negenen komen Paul en Greta uit het Belgische Mol even aan boord voor een praatje en een drankje. We vinden het beiden erg leuk om zo contact te hebben met andere bootjesmensen. Paul heeft altijd bij de Belgische spoorwegen gewerkt en Greta heeft een kruidenierswinkel gehad en werkt de laatste tijd als bibliothecaresse. Het is gezellig en leuk om ervaringen uit te wisselen.

Zaterdag wuiven wij de snorloze Belgen op hun ‘snor’ uit en doen boodschappen bij de dichtbij gelegen Aldi supermarkt. Adri gaat op de fiets nog een rondje maken om het meer en de omgeving van het kanaal. Het meer trekt vandaag veel watersporters aan. ’s Morgens wordt er veel gezeild door kinderen in kleine ‘optimisten’ en op surfplanken. ’s Middags nemen de jetski’s en waterscooters het meer over. Hele gezinnen komen met koelboxen, barbecues en partytenten naar de waterkant en brullen met hun machines over het water al of niet gevolgd door een donut of een banaan gevuld met kinderen. Het is een luidruchtig spektakel met veel golfslag. We houden ons ter afleiding maar bezig met het schoonmaken van onze boot want als ik stil zit wordt ik zeeziek van het geschommel. Zondag is het hetzelfde laken en pak. Snelle boten met waterskiërs, waterscooters en opnieuw jetski’s zitten elkaar achterna en maken er een sport van om het water zoveel mogelijk in beweging te zetten. ’s Morgens luisteren we een kerkdienst via het internet en proberen het spektakel om ons heen te negeren. Halverwege de middag komen er buien opzetten en gaat het flink regenen en daarmee keert de rust weer. Het zonnetje is weg en daarmee ook alle watersporters. Wat overblijft een weldadige rust.

Met het grote mannen speelgoed werd het water flink in beweging gehouden
Met het grote mannen speelgoed werd het water flink in beweging gehouden
Plezier op het water van 'Grand Large Mons'
Plezier op het water van ‘Grand Large Mons’

Mons ligt in de Borinage streek waar vroeger veel mijnbouw was. Vincent van Gogh heeft hier gewoond van 1879-1880 om deel te nemen aan het leven van de mijnwerkers als een protestants evangelist. Het huis waar hij heeft gewoond is van de ondergang gered en kan worden bezocht en staat in het plaatsje Cuesmes. Ik had het graag bezocht, wellicht een volgende keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *