Zeldzaam verkeersbord

Vrijdag 8 juni 2018

Vanmorgen om zeven uur heb ik de ‘tante Rie’ nodig bij het uitlaten van Tess. De regen duurt gelukkig niet zo lang en halverwege de ochtend klaart het op. Ik maak mijn brieven klaar voor verzending. Adri is op de fiets naar het ziekenhuis van Zierikzee gereden. Hij moet zijn bloed in het laboratorium laten controleren voor zijn diabetes. Binnenkort heeft hij telefonisch overleg met de Internist in Gouda die hem daarbij begeleid. Aan het einde van de ochtend groet ik de buren die aanstalten maken om te vertrekken. Wellicht komen we ze nog eens tegen. Zo’n mooie boot zie je niet zo makkelijk over het hoofd. Ik ga met de ‘Nel Schouten’ boodschappen doen bij de AH in Zierikzee. De supermarkt zit in het centrum van Zierikzee op vijftien minuten lopen van onze ligplaats af. Hier kan ik ook de brieven op de bus doen.

Monumentenstad

Om twaalf uur zijn we gereed om de stad in te gaan. We zullen onderweg ergens lunchen. Langs de Oude Haven lopen we richting het centrum. Aan de drijvende steiger in de museumhaven zien we een aantal historische schepen aangemeerd liggen. De havenkom wordt bij eb helemaal afgesloten. Onder de dubbele ophaalbrug ligt een drempel die droog valt bij laag water. Bij ons vorige bezoek aan Zierikzee zijn we met het bijbootje hierop gestuit toen we de museumhaven invoeren. Rond de Oude Haven staan grote statige monumentale panden. Zierikzee hoort bij de top tien van monumentensteden. Meer dan 500 staan er in en rond de stad. Na de Oude Haven krijg je het Havenpark en het Havenplein. Het is een fraai goed onderhouden wandelpark met slingerpaden langs lage borders, stroken gras, bankjes en een aantal standbeelden. Een aantal kermisattracties staan op het Havenplein te wachten op klandizie. Door het winkelgebied wandelen we richting de grote toren die je van ver kunt zien. Als we even later op het plein voor de kerk staan wordt onze aandacht getrokken door een kleine jongen die op een mini motor rondjes rond de kerk aan het rijden is. Adri spreekt hem aan en vraagt of hij het vehikel zelf gemaakt heeft. De jongen bevestigt ons vermoeden. Het frame heeft hij gelast van kokerprofiel en met twee accu’s i.p.v. een brandstoftank en een elektromotor voor de voortstuwing. Hij ligt als een coureur op zijn motor als hij geruisloos rond de kerk scheurt. We kijken hem vol bewondering na.

De kleine Willy Wortel van Zierikzee met zijn zelfgebouwde minimotor met elektra aandrijving
De kleine Willy Wortel van Zierikzee met zijn zelfgebouwde minimotor met elektra aandrijving
De Dikke Toren

In de Dikke Toren of de St. Lievensmonstertoren is een expositie gaande. Kostuums uit het verleden worden er geshowd en er draait een video over de film Michiel de Ruyter die voor een deel in de Oude Haven van Zierikzee is opgenomen. In de ruimte staan ook twee maquettes van de kerk. De kerk zoals hij er nu uit ziet en de kerk zoals hij eruitzag in de 18eeeuw. Hier stond namelijk de fraaiste en grootste kerk van Zeeland, de Sint Lievensmonsterkerk. Een laatgotische hallenkerk, die 102 meter lang was en een vloeroppervlakte had van 4100 vierkante meter. In het jaar 1832 is de kerk afgebrand. Uit financiële overwegingen heeft men een nieuwe kerk teruggebouwd in neoclassicistische architectuur die slechts een derde van de grootte  was van de voormalige kerk. De pilaren en de muren van de oude kerk zijn in het straatwerk zichtbaar gemaakt in een andere kleur. De oude toren kun je beklimmen. Vanaf 62 meter hoogte mag je een bloem naar beneden gooien als je durft. Het oorspronkelijke plan was om de toren veel hoger te bouwen. Met 130 meter zou het de hoogste toren van Nederland worden. Door geldgebrek zijn de plannen bijgesteld. De Utrechtse Domtoren is met 112 meter de hoogste kerktoren van Nederland.

De St.Lievensmonstertoren of de 'Dikke Toren'
De St.Lievensmonstertoren of de ‘Dikke Toren’
Een model van de St.Lievensmonsterkerk van Zierikzee zoals deze er in de 18e eeuw uitzag
Een model van de St.Lievensmonsterkerk van Zierikzee zoals deze er in de 18e eeuw uitzag
De 'Nieuwe kerk' van Zierikzee
De ‘Nieuwe kerk’ van Zierikzee
De Dikke Toren van Zierikzee
De Dikke Toren van Zierikzee

Op het terras van ‘De Beurs’ of zoals ze hier zeggen; ‘Beuze’ op het Havenplein gebruiken we de lunch met een tomatensapje. Adri heeft gerookte makreel en ik gerookte kip op brood van bakkerij ‘De Man die bakt’ uit Zierikzee. Deze bakkerij gebruikt eigen zuurdesem in het brood.

’s Middags ga ik op de fiets naar de Lidl supermarkt om de voorraad koffie aan te vullen. Onderweg kom ik het VVV-kantoor tegen waar ik een gids koop voor een stadsontdekkingstocht. ’s Avonds eten we pannenkoeken met gemengde sla en gerookte zalm. Om half tien krijgen we nog een zeilboot langzij met een zestal Belgische mannen. Tot laat is het onrustig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *