De vlag van Urk

Vrijdag 12 juli Urk

Museum het Oude Raadhuis op Urk
Museum Het Oude Raadhuis in Urk
Museum Het Oude Raadhuis in Urk

Nu ik een museum jaarkaart heb ga ik veel makkelijker naar een museum. Voorheen was er altijd de afweging; “heb ik voldoende tijd om het hele museum te bekijken en vind ik het wel interessant genoeg”. Het museum is tot 17.00 uur open en ik ga om 15.00 uur naar de kassa waar een aantal mensen voor mij worden geholpen. Ik krijg een geplastificeerde kaart mee waar een plattegrond van het museum op staat met een korte beschrijving van de ruimten en hun inhoud. Het museum behandelt de geschiedenis van het eiland Urk en de mensen die er woonden, de visserij en de inpoldering. Daarnaast zie je ook de klederdracht van Urk met de juwelen. De kunstnijverheid in de vorm van boetseren, schilderen en het knipwerk van Jan de knipper. Door het museum heen staan allerlei attributen uit de visserij en op een aantal plekken draaien er films over de visserij of de drooglegging van de Noordoostpolder. Vanuit het oude raadhuis is een doorgang gemaakt naar een klein vissershuisje wat door het museum is aangekocht en is teruggebracht naar de inrichting uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Een mevrouw in klederdracht zit aan de keukentafel de krant te lezen. Als ik vragen heb dan kan ik ze aan haar stellen. Het huisje was voor een groot deel nog in oude staat en er hoefde maar een paar dingen veranderd te worden. Tussen de voor en de achterkamer zijn twee bedstedes naast elkaar. Onder de bedstee kijk je zo de kelder in waar de weckflessen staan opgeslagen. Ik de voorkamer is het balkenplafond weer in het zicht gebracht en een muur is helemaal betegeld. De ouderwetse kleuren zijn ook weer teruggebracht in het interieur.

De kruidenierswinkel in het Museum het Oude Raadhuis van Urk
De kruidenierswinkel in het Museum het Oude Raadhuis van Urk

In het museum is ook de winkelinrichting van het kruidenierswinkeltje van Marij van Lubbertjen opgebouwd. Het is gevuld met oude voorraadblikken, potten en pakjes met merken en producten uit de vorige eeuw. Het interieur van de scheerwinkel van Urk, is ook behouden voor het museum. Twee levensgrootte poppen stellen de kapper en zijn klant voor. Op de zolder staan een aantal modellen van schepen en een maquette van het oude dorp inclusief de havens.
Het is een aardig museum met veel overeenkomsten met andere streekmusea maar natuurlijk ook veel eigen dingen van Urk. In twee uur tijd kun je het museum goed bezoeken en heb je ook gelegenheid om de films die er continu draaien te bekijken.

Overzichtskaart van de Zuiderzee rond 1900
Overzichtskaart van de Zuiderzee rond 1900

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *