Het Boerderij- en Rijtuigenmuseum Vreeburg in Schagen

Zaterdag 22 juni 2019

Noodzakelijke verplichtingen

De wasmand stroomt over en de meubels worden steeds grijzer. De koelkast klinkt hol en het bed begint een beetje te plakken. Hoog tijd om weer eens wat huishoudelijk werk te doen. Het is prachtig zonnig weer vandaag en de was kan meteen uit de trommel over de reling worden gehangen. Het laatste wasgoed hang ik om half twee op voor ik vertrek naar het Museum Vreeburg.

In de keuken van het Boerderijmuseum Vreeburg in Schagen
In de keuken van het Boerderijmuseum Vreeburg in Schagen
De versierselen van de West-Friese Klederdracht
De versierselen van de West-Friese Klederdracht
Boerderij- en Rijtuigenmuseum Vreeburg

Anno 1671, zie ik op de voorgevel van museum Vreeburg staan. Het is een mooi gerestaureerde stadsboerderij aan de Loet vlakbij het centrum van Schagen. Ik moet mij met de fiets tussen de kermisattracties heen wurmen. In het museum is het stil. Het is nog maar net open. Ondanks de museumjaarkaart betaal ik € 3,- voor mijn bezoek. Ik krijg een geplastificeerde beschrijving mee voor het boerderij gedeelte van het museum. Het streekmuseum geeft een beeld van het boerenleven en wonen rond 1900. Ik vind het vooral interessant om te zien hoe deze stadsboerderij is ingedeeld. Het Rijtuigenmuseum bevindt zich in het nieuwe gedeelte aan de achterzijde van de boerderij verbonden door een tussenlid. Daar staan de authentieke rijtuigen van de Stichting Westfriese Folklore opgesteld. Een film van een half uurtje geeft de bezoeker tekst en uitleg. De rijtuigen staan dicht op elkaar maar zien er goed en gebruiksklaar uit. Dit museum is zeker wel een bezoek waard.

De rijtuigen in Museum Vreeburg
De rijtuigen in Museum Vreeburg
Detail in bladgoud op een 'Friese Sjees' in het Museum Vreeburg
Detail in bladgoud op een ‘Friese Sjees’ in het Museum Vreeburg
Ongelukje

Als ik aan het einde van de middag met mijn laptop in de handen naar binnen wil lopen klapt mijn linkervoet dubbel. Ik laat mijzelf op de grond vallen en red de computer van een stuiterpartij. Adri komt verschikt op het kabaal af en helpt mij weer overeind. Mijn enkel doet aan de buitenzijde pijn en ik kan alleen nog maar een beetje hinkepinke. Gelukkig zou Adri het eten klaar maken. Daar komt dan nu ook het hond uit laten bij. Ik zit de rest van de avond met mijn been omhoog met een ijszakje op mijn voet tegen de zwelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *