
Dinsdag 06 augustus 2019
IJsseldelta Marina
De jachthaven van Hattem wordt geëxploiteerd door IJsseldelta Marina. Ze hebben 240 ligplaatsen tot 20 meter lang en 6 meter breed. Direct naast de haven zijn 22 camperplaatsen en een groot parkeerterrein. Daarnaast worden er op de haven houseboats verhuurd waar je mee kunt varen of alleen op kunt overnachten. In de haven vind je ook Schepenkring Jachtmakelaardij Hattem de grootste vestiging van Schepenkring Yachtbrokers Nederland. De haven is gezellig druk met goede faciliteiten. Tess springt zelf van boord en op de kant is volop groen aanwezig om haar uit te laten. Om weer aan boord te komen moet ik haar optillen. De supermarkt is ongeveer een kwartiertje lopen. Om in de binnenstad te komen hoef je alleen maar de autoweg over te steken en je loopt al onder de poort door de stad in.

Bezoek aan het Voerman museum Hattem
Het is vanmiddag bewolkt en er dreigt regen. Een mooie gelegenheid om lekker naar het museum te gaan en Hattem heeft drie musea waar ik uit kan kiezen. Ik begin bij het Voerman Museum, vlak bij molen ‘De Fortuin’. Het is gevestigd in twee prachtige oude herenhuizen. Ik kan mijn museumjaarkaart gebruiken en begin op de tweede verdieping waar de tijdelijke expositie van ‘Sibyl Heijnen en de koeien van de Hoenswaard’ staat opgesteld. De kunstenares maakt gebruik van koeienhuiden op haar schilderijen. Ook maakt ze installaties van oren en hoefjes van jonge kalfjes. Ik vind het een beetje smakeloos en kan het niet waarderen. De schilderijen van de oude Jan Voerman vind ik wel mooi. Hij heeft in Hattem gewoond en was vooral aan het einde van zijn leven geobsedeerd door wolkenluchten. Zijn zoon Jan is vooral bekend geworden door zijn fraaie kleurrijke natuurplaatjes die hij maakte voor de Verkade albums. Jac.P.Tijsse scheef de teksten en hij maakte de illustraties. Ik had er in Zaandam, in het Zaansmuseum, al kennis van genomen. In het museum is ook een kamer ingericht met werk van Jo Koster. Zij schilderde vaak mensen die zij in haar omgeving aantrof op een impressionische manier. Zij woonde van 1910 tot 1924 in Hattem.
In de kelder van het museum zijn de archeologische vondsten uit Hattem bij elkaar gebracht. Ik loop er even snel langs maar het maakt niet zo’n indruk. Vroeger kon je via de binnenplaats naar het Anton Pieckmuseum oversteken maar deze verbinding is tegenwoordig gesloten.

Bezoek aan het Nederlands Bakkerijmuseum
Voor een bezoek aan het grootste en meest veelzijdige bakkerijmuseum van ons land moet ik naar de andere kant van de binnenstad. Het museum bestaat uit drie panden waarvan twee panden, onder de straat, door middel van een tunnel met elkaar verbonden zijn. Het is een typisch belevingsmuseum waar veel ouders met kinderen komen. Op zaterdag en tijdens de schoolvakanties kan de jeugd zelf aan de slag. Ik kom hier voor de heetwateroven van bakkerij C. van der Does uit Reeuwijk. Adri heeft in een ver verleden bij deze bakkerij gewerkt. Met een bakfiets ging hij op zaterdag brood en banket uitventen. Een soortgelijke bakfiets hangt in de schuine kap van het pand. Ik heb het museum snel gezien en loop weer naar de andere kant van de stad voor het derde museum van Hattem.

Bezoek aan het Anton Pieck museum
Sinds 1984 is er een Anton Pieck museum in Hattem gevestigd. De heer Anton Pieck heeft hier nooit gewerkt of gewoond. Hij wilde echter geen museum in zijn woonplaats Overveen omdat hij dan misschien wel gestoord zou worden in zijn werk. Hij was toen al negenentachtig en nog steeds erg druk met het etsen, schilderen en tekenen. De expositie in het museum wordt jaarlijks gewisseld tijdens de winterstop. Alle disciplines van Pieck zijn werk zijn er te zien.
De werkruimte van Anton Pieck staat aan het begin met alle attributen die hij voor zijn werk nodig had. In de kelder staat zijn etspers opgesteld. Je kunt er workshops volgen waarbij de pers nog wordt ingezet. Een deel van het museum is ingericht voor de tijdelijke tentoonstelling met het kleurrijke werk van botanisch kunstenaar en illustrator Janneke Brinkman-Salentijn. Haar werk lijkt op het werk van Marjolein Bastin en is uitermate gedetailleerd.