De Nieuwe Toren en de Stadsbrug van Kampen in de avond

Zondag 11 augustus 2019

Broederkerk ochtenddienst

Helaas moet ik vanmorgen weer alleen naar de kerk. Adri gaat via het internet de dienst meeluisteren. Ik ga de stadsbrug over naar de Broederkerk in het centrum van Kampen. Het is een tweebeukige, langgerekte hallenkerk. De kerk is gebouwd in de 14e eeuw door de Kamper minderbroeders als kloosterkerk en librije voor het naast de kerk gelegen Broederklooster. Stadsorganist Ab Weegenaar bespeeld vandaag het orgel dat is gebouwd door A.A. Hinsz. De morgendienst begint om half tien en dominee H.J. van der Veen uit Sliedrecht gaat voor in de dienst. Het thema van de dienst is ‘mede-lijden’. Het gaat over geloofsvervolging. De dominee maakt het heel concreet met cijfers. Van alle geloofsvervolgden is 85% christen en dit percentage staat voor 245 miljoen mensen die vanwege hun geloof te lijden hebben. Ik zit naast een jonge dame in de kerk en we hebben voor de dienst al even contact gehad met elkaar. Ik nodig haar uit voor de koffie bij ons aan boord. Ze heeft twee kindjes in de crèche en nadat we die hebben opgehaald lopen we gezamenlijk terug naar de boot.

Kansel van de Broederkerk te Kampen
Kansel van de Broederkerk te Kampen
Het Hinsz-orgel in de Broederkerk te Kampen
Het Hinsz-orgel in de Broederkerk te Kampen
Zusterbezoek

Joëtta is wel een heel bijzondere naam. Ze woont met man en twee zoontjes in Kampen en gaat de laatste twee jaar naar de hervormde gemeente van Kampen in de Broederkerk. Haar man moet vandaag werken. We kunnen leuk met elkaar praten en we wisselen onze gegevens uit en beloven bij een volgend bezoek nog eens contact op te nemen. Ze vertelt ons nog een ‘Kamper ui’ over de steur die voor de haven ligt te drijven met een bel om zijn nek.

De steur met de bel om voor de Stadsbrug bij Kampen
De steur met de bel om voor de Stadsbrug bij Kampen

De bisschop zou in Kampen op bezoek komen bij het stadsbestuur. Die hadden voor de gelegenheid een grote steur gevangen om tijdens het bezoek aan de bisschop te serveren. Nu werd de bisschop ziek en het bezoek werd uitgesteld. Wat jammer van de grote steur die gevangen was. Zo’n mooie grote vis vingen ze nooit meer. Toen kwam iemand op het lumineuze idee om de vis een bel om te doen en terug te zetten in het water dan konden ze de vis weer terugvinden als de bisschop op bezoek zou komen.

Na de koffie gaat zij weer op huis aan met haar twee jongens. Ik loop een stukje mee met de hond die moet worden uitgelaten.

De caissons voor de Stadsbrug van Kampen
De caissons voor de Stadsbrug van Kampen
Broederkerk middagdienst

De dienst begint deze middag om 17.00 uur en wordt geleidt door de eigen predikant dominee FJ.K. van Santen. We gebruiken de oude psalmberijming en de bundel Weerklank met psalmen en gezangen. De kerk is vanmiddag minder gevuld dan vanmorgen. We hebben vanmiddag een leerdienst met gebruikmaking van de Catechismus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *