De haven van Brouwershaven tot aan de markt

Vrijdag 18 mei 2018

Brouwershaven

We vertrekken na drie overnachtingen op Stampersplaat. De accu’s staat onder de 60% en Adrie besluit om met een omweg naar Brouwershaven te varen. We sturen eerst naar de werkhaven van Bommenee om te kijken hoe de recreantensteiger er daar uitzien. In een invaart tref je eerst de boten van Staatsbosbeheer aan met een loswal voor de vuilcontainers. Daarna krijg je de ligplaatsen van een kleine Watersportvereniging. Dan komen een aantal smalle aanlegsteigers voor de recreatie. Hier mag je met de Grevelingenkaart of vlag maximaal drie aan een gesloten dagen overnachten. Vanaf de steigers kun je op het Schouwen komen en ben je zo in Brouwershaven. We keren de boot en varen weer terug naar het Grevelingenmeer waar we om Stampersplaat varen naar het kleine kunstmatig aangelegde eiland Archipel waar ook wat aanlegplaatsen zijn. Het eiland Hompelvoet en Veermanshaven zijn een stuk groter maar ook minder begroeid dan Stampersplaat. We zien dat er ook paarden lopen. Het is een groter ras. Vanaf het water zien we de jachthaven van Oudorp en Port Zeelande aan de Grevelingendam. We varen tussen de betonning en daar is voldoende diepgang. Bij Den Osse krijgen we het eiland ‘Dwars in de weg’ in het zicht. Het eiland ligt voor de haveningang van Brouwershaven. Op dit eiland lopen ook weer een koppel blonde paarden. Het eiland is vlak en heeft weinig begroeiing. We volgen de geul en in bel de havenmeester van Brouwershaven om te melden dat we er bijna zijn. We mogen aan de kopsteiger H / K aanmeren.  We varen langs het havenkantoor wat boven op de keersluis staat de haven in. Het is vandaag bewolkt en er staat een stevige bries. We meren aan en zien dat er op de stroompaal nog een stroomtegoed staat. We pluggen maar meteen in.

De gemeentelijke jachthaven van Brouwershaven met op de achtergrond in ingang bij de sluis
De gemeentelijke jachthaven van Brouwershaven met op de achtergrond in ingang bij de sluis

Adri gaat het havengeld voldoen. Het is zeker niet gratis hier. Het voordeel van de afgelopen drie nachten wordt door deze prijzen weer teniet gedaan. Ze rekenen hier 80 cent per KwH en ook de toeristenbelasting is zo’n irritante kostenpost.

We bellen met een bedrijf uit Middelburg die service verleent voor Victron omvormers. Ze kunnen niet eerder dan dinsdagmiddag bij ons langskomen. Tot die tijd moeten we hier blijven.

k ga met Tess de kant op en loop alvast een rondje door de stad. Brouwershaven is een smalstad en heeft verschillende bloei periodes gekend. Vooral in de periode dat de havens van Rotterdam en Brielle verzande weken de grote handelsschepen uit naar Brouwershaven waar de goederen werden verscheept op kleinere boten. Rond de haven staan de meeste monumentale gebouwen. Het grote raadhuis aan de rand van de markt. De grote kerk is voor zo’n kleine stad ook veelzeggend.

Vadertje Cats

De beroemdste persoon die hier geboren is en Brouwershaven altijd in ere heeft gehouden is Jacob Cats. In 1829 is er al een beeld voor hem opgericht en daarmee was hij de derde persoon in Nederland voor wie een beeld is opgericht. Na Erasmus en Coster. Het beeld wat op de markt staat is een afgietsel van het origineel dat in de Nicolaaskerk staat. Jacob Cats werd ook wel Vadertje Cats genoemd. Hij was jurist maar schreef ook moralistische spreuken en gedichten. Geen literaire werken maar meer dingen voor de gewone mensen. Net als Marten Toonder heeft hij de nederlandse taal verreikt met allerlei uitspraken. Hier volgen er een aantal;
elk vogeltje zingt zoals het gebekt is
’t zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen
al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel
al draagt de aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding

Het beeld van Jacob Cats op de markt van Brouwershaven
Het beeld van Jacob Cats op de markt van Brouwershaven

Hij leefde van 1577 tot 1660 en bracht het tot raadspensionaris van Holland. Een functie die te vergelijken is met die van minister president. Zijn buitenverblijf uit die periode is de huidige ambtswoning van de minister-president het zogenoemde Catshuis.

’s Avonds gaan we lekker uit eten bij Steakhouse Jacob Cats. Een traditie die 35 jaar geleden al is ontstaan.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *