Zondag 02 juni 2019

Vandaag is er wel een dienst in de Grote of St.Bavokerk. De Hervormde Gemeente van Haarlem komt om tien uur bij elkaar. Ik zoek een plekje in het midden van de kerk met goed zicht op de preekstoel en het orgel. De oude dominee Karel Blei gaat voor in de dienst. Deze dominee is ook gemeentelid in Haarlem en hij vervangt de eigen predikant die zwangerschapsverlof heeft. Ik zie om mij heen dat de gemeenteleden blij zijn met deze predikant. Hij preekt met gemak. Het is een deskundige man die enkele boeken heeft geschreven. Zijn echtgenote is ook predikant en ondanks de hoge leeftijd nog steeds actief.
We gebruiken het nieuwe liedboek voor de kerken. De liturgie van de dienst staat op een blaadje afgedrukt. Dat is wel nodig want de gemeente moet regelmatig antwoorden op wat de predikant of de ouderling van dienst zegt. Wij krijgen de mogelijkheid voor stil gebed en het Onze Vader bidden we hardop. Na afloop is er koffie drinken waar ik voor wordt uitgenodigd. Wederom maak ik hier geen gebruik van. Ik ga naar de boot terug.

Overzicht van het centrum van Haarlem
Overzicht van het centrum van Haarlem

Adri staat in het gangboord te praten met een buurvrouw op de steiger. Ze heeft twee tijdschriften uitgelezen en wil ze wel aan ons kwijt. Hun boot de ‘Lazy days’ ligt te koop. Voortaan gaan ze met een camper op pad.

Van Rob en Corina hebben we een meloen en gedroogde ham gekregen. Deze maken we klaar voor de lunch. Een makkelijke maaltijd zonder te hoeven koken of water te gebruiken. Het is vandaag een erg warme dag. Best een overschakeling. Begin van de week heeft de kachel nog gebrand.

Het Muller-orgel in de Bavo van Haarlem
Het Muller-orgel in de Bavo van Haarlem

’s Avonds is er in de St.Bavokerk zomeravondmuziek. Vanavond is de eerste keer dit seizoen en op het programma staat een Anglicaanse evensong van het Roder Jongenskoor o.l.v. Rintje te Wies. Het orgel wordt bespeeld door Sander van Houten. Al meer dan 30 jaar worden in de Grote of St.Bavokerk in Haarlem op zondagavond ‘spirituele concerten’ uitgevoerd. De vesper duurt circa drie kwartier. Tijdens de vespers is er muziek, schriftlezing en gebed. De toegang is vrij. Ter bestrijding van de kosten wordt er een collecte gehouden. Het Roder Jongenskoor zingt prachtig. De hoge jongens stemmen en de akoestiek van deze kerk combineren heel mooi. Het Müllerorgel is ronduit gigantisch. Dit pijporgel is gebouwd tussen 1735 en 1738 door de Duitser Christian Müller. Bij de voltooiing was het orgel het grootste ter wereld. Veel beroemde personen hebben op dit orgel gespeeld, onder wie Mendelssohn, Händel en de tien jarige Mozart in 1766. Ik maak een film opname van het laatste stukje orgelspel. De kwaliteit is niet geweldig maar je krijgt wel een indruk van dit majestueuze instrument.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *