Over het Noordhollandsch Kanaal naar de binnenstad van Alkmaar

Maandag 17 juni 2019

Verplaatsen van De Woude naar Alkmaar

We varen eerst een stukje over de Markervaart terug naar Stierop, daarna gaan we stuurboord uit naar het Uitgeestermeer. Dit meer en het Alkmaardermeer steken we over door tussen de betonning te varen. Aan de noordkant bij Akersloot varen wij het Noordhollandsch Kanaal op.

Het Noordhollandsch Kanaal richting Alkmaar
Het Noordhollandsch Kanaal richting Alkmaar

Als wij Alkmaar naderen bel ik de havenmeester op van de Gemeentehaven Alkmaar. Ze hebben tot donderdag plek voor ons. We kunnen bij aankomst de boot aan de meldsteiger vastmaken. Daar zal hij ons komen opzoeken. We varen langs de grote fabriekspanden van de vuilverbranding van Alkmaar en bij de bocht zit de Jachtwerf van Nicolaas Witzen. Deze Jachtwerf heeft het merk ‘Super-van-Craft’ overgenomen van Klaassen uit Voorschoten. Het is een hele grote jachtwerf met veel loodsen en terrein.

Scheepswerf Nic.Witsen in Alkmaar
Scheepswerf Nic.Witsen in Alkmaar

De meldsteiger ligt vol en we hebben nogmaals telefonisch contact met de havenmeester. Hij vraagt of wij aan de kademuur willen gaan liggen onder de boeg van een beroepsschip. We maken de boot vast en leggen de kabel uit voor de walstroom. Achter ons moet de veerboot kunnen aanmeren voor de nacht. We weten echter niet of wij voldoende ruimte hebben overgelaten. De havenmeester gaat het voor ons navragen aan de kapitein van de veerpont. We moeten de ruimte tot aan een witte streep op de kade open houden. Dan moeten we nog drie meter naar voren en die ruimte is er niet voor ons onder de boeg van het beroepsschip. We krijgen toestemming om dan toch maar aan de meldsteiger te gaan liggen tot donderdag en dan kijken we weer. Gaan we dan door of verleggen we de boot?

De nieuwe 'Turfmarkthaven' in Alkmaar
De nieuwe ‘Turfmarkthaven’ in Alkmaar
Victoriepark en indoor camping B&B

Ik laat de hond uit in het Victoriepark. Dit is op de oude vestingwal van Alkmaar. Een grote witte engel staat in het midden van het park. Een stuk van de oude stadsmuur is hier teruggevonden.
Op de hoek van de straat staat een pand waar een indoor camping B&B is gevestigd. Een Nieuwsgierige blik naar binnen bevestigde mijn vermoeden. Een aantal oude caravans en woonwagen staan hier opgesteld voor de ontvangst van gasten. Tussen de caravans staan tafeltjes en stoelen om aan te eten. Ik vind het een grappig idee en leuk uitgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *