Twee monniken op de ravelijn van Naardenvesting

Donderdag 11 mei 2017
Een rustige nacht doorgebracht in de Jachthaven Naarden. Sinds de vorige keer dat we hier waren is er veel veranderd op de haven. Een groot boothuis is er gebouwd en bij de ingang van de haven wordt er nog gebouwd aan een mooi villapark. De haven biedt meer dan 1200 ligplaatsen. Daarnaast is er ook een restaurant een scheepswerf en een winkel voor de watersport en loodsen voor winterstalling. Op het terrein staan twee trekkershutten en in het water ervoor liggen zeven havenlodges en één varende vakantiewoning. Een grote vaste kraan en een helling om schepen in en uit het water te halen. Het ziet er allemaal netjes en verzorgd uit.

Twee monniken op de ravelijn van Naardenvesting
Twee monniken op de ravelijn van Naardenvesting

Om elf uur zetten wij de fietsen op de wal en gaan naar het havenkantoor om het liggeld te voldoen. Voor twee nachten betalen we € 61,38, dat is incl. toeristenbelasting, water en stroom.
De vesting Naarden is op 1 kilometer gaan van de haven. De fietsen komen zo goed van pas. Aan de rand van de stad zetten we ze op slot aan een hekwerk. Het is vandaag lekker zonnig. We bewonderen de oude monumentale panden in de stad en verbazen ons over al de vestingwerken die nog zo goed bewaard gebleven zijn. Veel kazerne gebouwen hebben een andere functie gekregen. De bekende binnenhuisarchitect Jan de Bouvrie is gevestigd in bastion ‘Oud-Molen’ met zijn winkel ‘Het Arsenaal’. Bij de Utrechtse poort is het VVV-kantoor gevestigd. Ik ga er even naar binnen om wat informatie over de stad te bemachtigen. Vroeger was er ook een Amsterdamse poort maar deze is gesloopt.

De Utrechtsepoort in de Naardervesting
De Utrechtsepoort in de Naardervesting

In het midden van de stad staat de Grote St.Vitus Kerk. Op luchtfoto’s zie je de toren overal bovenuit steken. Bij de brug over de binnenhaven gebruiken we een heerlijke lunch op het terras in het zonnetje. We dwalen nog een poosje over de stadswal en kijken uit over de eerste gracht om de vesting.

De poort naar de binnenhaven van Naardenvesting
De poort naar de binnenhaven van Naardenvesting

Adri zijn gestel geeft het echter op en we zoeken de fietsen weer op om naar te boot terug te gaan. Daar is de temperatuur binnen gestegen tot 34 graden. We gooien alles open en rusten even uit van alle vermoeienissen. We vullen de drinkwatertank en werken het weblog bij.

2 antwoorden op “Naar-den vesting”

 1. Hallo adrie en Adri

  We zijn weer bij met lezen , heb je de digitale versie ontvangen ?

  Gisteren een verjaardag van de vriendenclub daar hoorde ik dat de kerk opschiet ik ben benieuwd
  De oude pastorie is ook verkocht hoorde ik
  Nu groetjes uur Friesland

  Karel en Anneke

  1. Hoi Karel en Anneke, Wat een geweldig leuk dagboek om te lezen van je moeder Karel. Ik ben inmiddels op bladzijde 36 en Adri is ook aan het lezen. Iedere keer is het nu; heb je dit gelezen en dat. Zoveel herkenning voor ons maar ook plaatsen waar wij nog nooit geweest zijn en dan is het; kunnen wij daar ook heen? Zaterdag heeft Adri nog even met Evert v.Bl. gebeld. Die is geslaagd voor zijn examen. Hij vertelde dat het opschiet in de Sluipwijkse Kerk. Het orgel heeft een andere kleur gekregen. We zijn ook benieuwd. Ze hopen met de Pinksteren de kerk weer in gebruik te nemen. Maar daar kunnen we moeilijk bij zijn. Gisteren in de enige Stolpkerk geweest in Volendam. Was mooi. Nou groetjes weer van Adri en Adrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *