Maandag 21 augustus
Vandaag hebben we een hele vaardag voor de boeg. We willen naar het Eiland van Maurik en moeten daarvoor ongeveer 62 kilometer afleggen. De wekker ging om half zeven af. We vertrekken om kwart voor acht. Het is rustig op de IJssel maar de stroom wordt hier wel steeds sterker.

Een paar keer varen we verkeerde wal vanwege een vrachtschip wat met de stroom meevaart en het blauwe bord voert. De omgeving is prachtig. We komen langs Giesbeek en de meren bij de Rhederlaag. Bij de kop van de IJssel ligt een passagiersboot te wachten. Ze hebben wat problemen. Een vrachtboot vaart aan bakboordzijde en draait over bakboord om de IJssel op te gaan. Wij draaien voor ze langs de Neder-Rijn op en gaan meteen met hetzelfde toerental kilometers sneller vooruit. Bij Arnhem varen wij langs een kade met cruiseschepen. We varen langs een rij woonboten. De toren van de Eusebius staat in de steigers.




Bij Driel krijgen we de eerste sluis. We moeten doorvaren want de sluismeester wacht met schutten op ons. De deuren worden achter ons gesloten. We zakken ongeveer een meter. We passeren Heteren, Renkum, Wageningen, Opheusden, Rhenen, Elst en Amerongen. Een aantal veerponten kruisen het vaarwater en de vaste bruggen zijn hoog genoeg. De tweede sluis dient zich aan bij Amerongen. We schutten hier met twee beroeps en twee plezierjachten. De sluis moet van beneden komen en het duurt ruim een half uur voor wij kunnen invaren. We schutten rustig drie meter naar beneden.


Naast het sluizen complex, de vistrap en de waterkrachtcentrale ligt het merengebied wat het ‘Eiland van Maurik’ wordt genoemd. Je hebt hier verschillende jachthavens, campings en parken met vakantiehuisjes. Langs de oevers ligt zand en sommige bootjes varen zich vast op de oever om zo voor anker te liggen. Op sommige plaatsen is het water meer dan twintig meter diep. Wij varen naar de Watersportvereniging van Maurik en meren aan de buitenkant van de meldsteiger. Ik ga snel de hond uitlaten want die heeft inmiddels hoge nood. ’s Avonds komt de havenmeester het liggeld incasseren. Ten opzichte van vorig jaar is het liggeld flink verhoogd. Vorig jaar betaalde wij één euro per meter inclusief stroom. Nu is het 1,5 euro per meter. De belasting is langs geweest en de vereniging moet btw gaan betalen. Daardoor is de boekhouding zo ingewikkeld geworden dat ze ook dat moeten uitbesteden, wat ook weer meer kosten met zich mee brengt. Worden we toch weer gepakt door de belasting. Ook al wonen we op ‘De Bahama’s’.