Vrijdag 3 juni
We nemen afscheid van ons gratis plekje aan het eiland in het Johan Frisokanaal. De ochtend begint een beetje mistig maar de zon begint alles snel weer op te klaren. We varen naar het westen over het Heegermeer waar alweer volop wordt gezeild en gevaren. We passeren een Klaasen Kotter uit Heeg met de naam Unique. In dit stukje Zuid-West Friesland is het een en al watersport. Het Hegermeer gaat over in de Fluessen ter hoogte van de plaats Gaastmeer. We blijven in de betonde vaargeul onze weg vervolgen over ‘De Oorden’. Bij Galamadammen is de brug vervangen door een aquaduct. We steken het laatste meer ‘Morra’ over en nadat de Warnserbrug voor ons heeft gedraaid varen we nog een stukje Johan Friso Kanaal.

Jachthaven 'De Roggebroek' bij Stavoren
Jachthaven ‘De Roggebroek’ bij Stavoren

We zien op de noord oever vlak voor Stavoren de jachthaven ‘De Roggebroek’ liggen. Twee jaar geleden hebben we in Gorinchem de eigenaren van deze jachthaven ontmoet. Het waren de uit Reeuwijk afkomstige Aad van Dijk en zijn Friese vrouw Imke. Aad was samen met zijn vader een jachthaven begonnen in Reeuwijk in de plas Roggebroek maar moest daar weg. In Friesland heeft hij een mooie jachthaven met camping opgebouwd met een Reeuwijkse naam.

Binnenhaven Stavoren
Binnenhaven Stavoren

Vlak voor de ‘Johan Frisosluis’ en het Hooglandgemaal gaan wij stuurboord uit en meren aan bij het watertappunt van de gemeentehaven. De watertank is bijna leeg. We doen gemiddeld twee weken met de watertank. We leggen de slang uit en eten in de tussentijd een boterham. Aan de overzijde vinden we een mooi plekje om aan te meren. Ik loop met Tess een stukje over de dijk langs het IJsselmeer. Het is lekker zonnig maar aan de strandjes langs het water is het nog rustig. ’s Middags loop ik naar de nieuwe Coop supermarkt die verderop aan het water is gebouwd bij de oude sluis. Achter de winkel wordt een hele nieuwe woonwijk gebouwd. Je kunt hier met de boot voor de winkel aanmeren om proviand in te slaan.

De nieuwe tweede kolk van de Johan Frisosluis in Stavoren
De nieuwe tweede kolk van de Johan Frisosluis in Stavoren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *