Groot beeld op de oever van het Noordzeekanaal bij Amsterdam

Vrijdag 07 juni 2019

Naar Zaandam

Het moet flink gaan stormen de komende dagen. De weerberichten voorspellen windkracht 5 tot 8 beaufort. Als wij het Noordzeekanaal op gaan, zo halverwege de ochtend, voelen we de wind al flink op de boeg. Wij varen richting Amsterdam. Om ons heen alleen binnenvaart en wat jachten. Daar hebben we weinig last van. Ter hoogte van zijkanaal G steken wij de vaarweg over richting Zaandam. Op de Voorzaan bel ik de Jachthaven. Hulphavenmeester Robbert zegt dat we maar door moeten komen en dat hij een plekje aan de passantensteiger voor ons vrij heeft. Hij zal ons opwachten. De Dukra jachthaven ligt achter het eiland en achter de William Pontbrug. Deze lange brug moet geopend worden om ons toegang tot de haven te verlenen. Robbert staat op een lange steiger en wijst ons een plekje aan vlak bij de loopbrug naar de wal.

Brugopening naar Zijkanaal-C vanaf het Noordzeekanaal
Brugopening naar Zijkanaal-C vanaf het Noordzeekanaal
Brugopening voor Jachthaven Dukra in Zaandam
Brugopening voor Jachthaven Dukra in Zaandam

Als we goed en wel de boot hebben vastgelegd ga ik met de hond naar de vaste wal. Via de loopbrug heb ik de keuze links naar de stad of rechts naar het eiland. Het eiland is verder lopen maar er is meer groen. In de stad zijn een paar perkjes dichterbij als de hond hoge nood heeft.

Jachthaven Dukra in Zaandam
Jachthaven Dukra in Zaandam

Aan de andere kant van de steiger ligt een 9 meter kruiser met twee rasechte Amsterdammers aan boord. De hond steekt brutaal haar snuit bij de mensen naar binnen en we hebben gelijk contact. Een zak hondenbrokjes wordt opgediept en ons snuitje wordt van koekjes en aandacht voorzien. Als de baas ’s middags boodschappen heeft gedaan wordt hij ook opgehouden door de buren. Als hij even later aan boord stapt moet hij grinneken. “Dat plat Amsterdams is aanstekelijk. Ik ga gewoon meedoen.”

’s Avonds hebben we een flinke bui met onweer. We worden in de stootkussens tegen de steiger aan geduwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *