
Maandag 29 april 2019
Naar Zaltbommel
Voor vertrek bel ik met de jachthaven van Zaltbommel of er plek is en of we de haven in kunnen vanwege de diepgang. Volgens het kaartenprogramma van de ANWB zou de haven 1.5 meter diep zijn. Nu is de waterstand op de rivier ook niet hoog. De havenmeester vertelt dat ze ruimte hebben en dat de waterstand geen probleem hoeft te zijn. We kunnen het beste tegenstrooms de haven aanvaren en dan de bakboord zijde van de ingang aanhouden. We maken los en vertrekken om half negen uit Tiel. Van Tiel naar Zaltbommel is maar een klein stukje en we hebben de stroom mee waardoor we ook nog wat sneller gaan. Onderweg zien we dat er aan de rivier gewerkt wordt. Voor de wal worden dijkjes in de rivier gemaakt van zware basalt blokken. We denken dat het een jachtengeul wordt voor de pleziervaart maar in de Zaltbommel vertellen ze ons dat het ruimte voor de rivier is wat ze maken. Om tien uur varen we onder de Martinus Nijhoff brug door bij Zaltbommel. Deze nieuwe brug is in de plaats gekomen van de Bommelse Brug waar Nijhoff zijn gedicht ‘De moeder de vrouw’ over heeft geschreven. Hij ligt achter de spoorbrug. We varen een stukje voorbij de invaart van de Stadshaven en op een rustig moment steken wij over en varen terug de rivier op tegen de stroom in maar aan de goede kant om in te varen.

WSV De Golfbreker
Langs het bolwerk varen wij de bocht door tot achterin de haven. Daar vinden we een lange steiger waar plek is om aan te meren voor de Herantu. De havenmeester komt aan het einde van de middag pas langs voor het havengeld. Hij heeft ons de code voor het toegangshek al doorgegeven. Dus we kunnen al van de haven af. Deze plek is ten opzichte van Tiel een stuk rustiger. We hebben lang niet zo veel last van deining en zuiging van de langsvarende beroepsschepen. Het waterniveau fluctueert een paar decimeter.

Verkenning van Zaltbommel
We steken de straat over en lopen de vestingswal rond het oude centrum van Zaltbommel op. De oude bomen staan er lentefris bij. De Meidoorn lijkt wel bedekt met een laag sneeuw en de kastanjebomen zijn getooid met duizenden witte kaarsen. We komen een bord tegen waarop staat vermeldt dat de stadwallen de komende tijd een onderhoudsbeurt krijgen. De bomen worden uitgedund om er voor te zorgen dat het licht weer bij de grond kan komen. De stadswal met daarnaast de buitengracht loopt rond het oude centrum en biedt op veel plaatsen een mooi uitzicht over de stad. Het is een fraai wandelgebied. Tussen de vestingswal en de stad ligt nog een smalle sloot met aan de kant van de stad nog een flink stuk oude stadsmuur. Het tweede bolwerk wat we tegenkomen wordt gerenoveerd. De muziektent op het eiland in het midden van het bolwerk is opgeknapt en de grond er omheen is kaal gemaakt. Als hier gras wordt ingezaaid ontstaat er een natuurlijke tribune rond het eiland met de muziektent. We verlaten de stadswal en lopen door het rustige centrum naar de hoge toren van de Sint Maartenskerk. Op het bordje bij de ingang staat dat de kerk alleen op zaterdag open is voor bezichtiging. Dat is jammer want dan zijn we hier niet meer. Aan de zijkant zien we echter een deur open staan. Misschien hebben we geluk en kunnen we even naar binnen gluren. We treffen twee mannen aan die in een ruimte achter de kerkzaal aan het werk zijn. Ze zijn niet erg gewillig om ons de kerk te tonen. Maar vanaf 1 mei is de kerk op woensdagmiddag open voor bezichtiging. Dan hebben we nog wel gelegenheid om even binnen te kijken.

Dwars door het centrum lopen we in de richting van een andere hoge toren. Het blijkt de toren van de Gasthuiskapel te zijn met het beroemde carillon van de gebroeders Hemony. De toren bevat ook een speelwerk maar dat is nauwelijks zichtbaar vanaf de begane grond. Op de Waalkade lopen we langs een silhouet beeld van Jip en Janneke met de teckel Takkie. Het product van Fiep Westendorp. Deze illustratrice is geboren in Zaltbommel. Zij heeft de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt van tekeningen voorzien. In het stadsmuseum is een blijvende expositie van haar werk te zien. Langs het water lopen we weer richting de haven.
