Zondag 25 augustus 2013
Op de fiets naar de kerk die aan het universiteitsplein staat. Het is een lutherse gemeente waar wij vanmorgen kerken. Dat merk je aan het vele staan van de gemeente en de interactie tussen gemeente en predikant. Het is een doopdienst. De dooptekst die de kleine meekrijgt is mijn belijdenistekst (Jozua 1:9). De meditatie gaat over Mattheüs 6 en de barmhartige Sameritaan. Hoe met geld om te gaan. We kunnen het duits van de dominee redelijk goed volgen. Terug op de boot lekker koffie gedronken met wat lekkers. Het is zonnig weer en daar genieten wij van met een hapje en een drankje op het achterdek.

De oude haven van Lingen
De oude haven van Lingen

Maandag 26 augustus 2013
Om 8.00 uur staat Adri bij de ingang van de Lidl, die hier vlakbij is, om nog wat boodschappen te doen. Om 9.00 uur varen wij weg. Wij willen 41 km. varen en hebben dan vier sluizen te nemen. Sluis Varloh en sluis Meppen gaan voorspoedig.

De sluis bij Meppen
De sluis bij Meppen

Bij de plaats Meppen moeten wij een stuk verkeerde wal varen. Sluis Hüntel heeft aflopende wanden en een palenrij waar je aan vast maakt.

Sluis Hüntel
Sluis Hüntel

Wij varen de plaats Haren voorbij en nemen Sluis Hilter. Wij hopen in de jachthaven van Lathen te kunnen overnachten. Het is een kleine haven direct aan de rivier. Bij invaren gaat het echter meteen mis. We varen zo de modder in en kunnen niet bij de steiger komen. Met moeite weer door de bagger terug geploegd naar de rivier. We moeten nu 9 kilometer verder met nog één sluis, sluis Düthe.

De sluishond kijkt toe als wij langzaam naar beneden schutten
De sluishond kijkt toe als wij langzaam naar beneden schutten

We komen zodoende bij Marinapark Emstal bij Steinbild. Op de heenreis hebben wij hier ook overnacht. Hier kunnen wij zeker liggen. Wij parkeren achteruit in een box met lange drijvende vingerpieren. Toch steken wij nog steeds een meter of zes voor de box. We betalen € 15,- inclusief stroom en water. Daar maken wij natuurlijk gelijk goed gebruik van. Ik draai en paar wassen en Adri vult ‘s avonds de watertank. Het is waarschijnlijk onze laatste avond in Duitsland en dat vieren wij door nog één keer de culinaire kunsten van onze oosterburen te beoordelen. Na een overvloedige maaltijd gaan wij nog even voor de tv uitbuiken. Rond half elf komt er echter nog een geladen broodpoeper langs stuiven met een zoeklicht op de boeg. Deze trekt zo verschrikkelijk hard aan de boot, de touwen tjoenken en plots een gigantisch grote tjoenk. We springen beiden overeind. Daar wordt een landvast kapot getrokken zegt Adri en we haasten ons aan dek om de schade op te nemen. Twee duitse mannen staan al achter ons op de steiger. De vingerpier is aan één kant helemaal los getrokken uit de hoofdsteiger. De mannen zeggen ons dat wij los moeten maken en de haven in moeten varen om aan de overkant aan een langssteiger aan te meren. Het is pikdonker en wij kunnen niet op de vingerpier gaan staan, omdat deze kantelt, als wij snel alle landvasten losmaken. Adri heeft de motoren gestart en voorzichtig vaart hij uit de box langs de kantelende vingerpier. We worden gelukkig niet geraakt. Met het zoeklicht aan varen wij naar de overzijde en meren af aan een langssteiger achter vakantiebungalows. Verbaasd over onze eigen boelkloedigheid. Adri loopt terug naar de steiger waar wij eerst lagen. Het was twee maanden terug ook al eens gebeurt vertelde de eigenaar van de haven. Hij nam ons niets kwalijk en was blij dat er geen schade aan de boot was. Adri kreeg een sleutel van de andere steiger. Morgen kunnen wij deze sleutel in de sleutelkast deponeren en vertrekken wanneer wij willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *