Maandag 8 Juli 2013
Wij varen Brandenburg uit de Untere Havel op en moeten ons meteen melden voor de Voorstadsluis van Brandenburg. Na even wachten is de sluis gereed en kunnen wij met een aantal jachten schutten in de zuidkamer. Het verval is volgens de kaart 1,2 meter maar door het hoge water is dat in werkelijkheid maar 70 cm. We volgen nu de vaargeul van de gekanaliseerde Havel. Breed vaarwater met aan beide zijde de oude stroompjes van de rivier. Meestal te ondiep voor ons maar aan beide zijde prachtige natuurlijke oevers en aan de kant lelies en gele plomp.

Afbeelding van de oever van de Havel
Natuurschoon langs de Havel

We varen over de ‘Trebelsee’ langs het plaatsje Ketzin waar nog een groot graanpakhuis staat en ook een aantal jachthavens zijn. Op verschillende plekken langs de route liggen schepen voor anker en op de meertjes wordt er gezeild.
Op de grote Zernsee varen wij omstreeks 14.30 uur rond het stadseiland van Werder en vinden wij nog een plekje aan de kopsteiger van Jachthaven Scheunhornweg. Ons uitzicht is geweldig. Links hebben wij zicht op het stadseiland met een prachtige kerktoren die boven het groen uitsteekt. De havenmeester helpt ons met aanmeren. Het liggeld is hier € 1,50 per strekkende meter inclusief stroom en water. In de hitte gaan wij Tess uitlaten en lopen meteen door naar het stadseiland waar wij de kerk bezoeken. Het historische centrum ligt op het eiland, er staat nog een tweede kerk en een echte molen. Verder leuke schilderachtige straatjes. Een brug verbindt het eiland met het vaste land. Werder is een stad aan de Havel en heeft 23.000 inwoners en je kunt er goed inkopen doen. Adri krijgt onderweg een hypo en bij een plaatselijk restaurant vult hij de suikerspiegel weer aan met een cola plus suiker en een speciaal sorbet met vruchtenmoes.
Op de terugweg hebben wij beiden last van de warmte. De darmen zijn van slag. We wachten tot 20.00 uur met eten.

Afbeelding van het uitzicht op het historische stadseiland van Werder
Uitzicht op het historische stadseiland van Werder

 

Eén reactie op “Natuurschoon op de Untere Havel”

  1. Hallo Adrie en Adri

    Wij zijn niet gaanvaren maar zijn met de camper op weg , we zijn richting Zeeland
    We staan nu op een mooie camperplaats in ouddorp en gaan morgen weer verder

    Jullie een goede reis

    Anneke en karel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *