De nieuw opgebouwde molen 'De Kameel' bij jachthaven 'De Floryn' in Schiedam

Maandag 16 april 2018

Het is vandaag redelijk weer. We hebben zelfs wat blauw aan de lucht vandaag als we om half tien de haven van Schoonhoven uitvaren. De omstandigheden om foto’s te maken zijn goed en ik gebruik mijn nieuwe camera om de plaatsen langs de Lek te fotograferen. We zien de watertorens van Bergambacht, Nieuw Lekkerland, Krimpen aan de Lek, en Rotterdam(Katenveer). De replica van de Ark van Noach ligt in de Noord aan de oever bij Krimpen. De schade die ze hebben opgelopen in Urk toen ze tijdens de storm zijn losgeslagen is nog niet hersteld.

We varen zoveel mogelijk stuurboord op dit drukke water en daardoor kunnen we de noordoever van de Nieuwe Maas goed op de foto zetten. De hoge gebouwen in Rotterdam zijn toch steeds weer indrukwekkend. We passeren eerst de Brienenoordbrug. Daarna de Willemsbrug met zijn fel rode staanders. De Erasmusbrug is de derde brug waar we onderdoor gaan. We zien de oude Veerhaven waar een aantal oude zeilboten in de monding liggen. Hier hebben wij al een aantal malen gelegen en het is een mooie centrale haven in Rotterdam vlak bij het Erasmusziekenhuis. De laatste keer was ik echter constant misselijk. We komen langs de Parkhaven waar de Euromast aan staat. Daarna komen we in het havengebied waar veel industrie staat. De snelle waterbussen de watertaxi’s zorgen ervoor dat het water flink in beweging is. De grote vrachtschepen die ons voorbij stomen en ons tegemoet komen doen e rook geen goed aan. We zijn blij als we de invaart naar Schiedam opvaren. De sluis staat open en een binnenvaart schip komt uitvaren. We mogen direct daarna naar binnenschutten. Ik heb de havenmeester van De Nieuwe Haven in Schiedam gebeld en ze hebben ruimte voor ons. De sluismeester bedient ook de brug naar de Nieuwe Haven en even later varen wij het rustige water van de Nieuwe Haven op. We zoeken box 75 op maar havenmeester Annemiek vraagt of wij naar box 68 willen gaan want dan hebben we wat meer ruimte. De vriendelijke vrouw helpt ons met aanmeren en vertelt ons het een en ander over de haven. We kunnen de walstroom inpluggen voor 16 Amp. En krijgen een sleutel voor het hek naar de wal. Bij het havenkantoor van de vereniging is een loopbrug naar de kant en halverwege de hoofdsteiger is een metalen roostertrap naar de kade. We betalen borg voor de sleutel en ik ga eerst met de hond naar de wal. Het is half één en achter de huizen langs de haven is een groenstrook waar zij uitgelaten kan worden.

De Havenkerk is een neoclassicistische Hallekerk met een alziend oog in de fronton
De Havenkerk is een neoclassicistische Hallekerk met een alziend oog in de fronton
De historische schepen afgemeerd in de Nieuwe Haven van Schiedam
De historische schepen afgemeerd in de Nieuwe Haven van Schiedam

‘s Middags wordt het echt zomers en ga ik alleen een rondje lopen langs de hoge molens in het centrum van Schiedam. Thuisgekomen wacht mij een teleurstelling. Al de foto’s met mijn nieuwe camera zijn mislukt. Ze zijn allemaal overbelicht. Ik kon niet zosnel ontdekken wat er misgegaan was maar achteraf was het een instelling. Door de foto te bewerken heb ik er nog een paar weten te redden maar het is behelpen.

De museummolen De Walvisch aan het water van de Nieuwe Haven
De museummolen De Walvisch aan het water van de Nieuwe Haven

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *