Het vertrek uit de rij van de jachthaven van WSV De Nieuwe Haven in Schiedam

Donderdag 26 april 2018

Het is fris vandaag. We doen wat schrijf- en computerwerk. Ik geef ons op voor een bezichtiging van de Destileerderij De Nolet. Dat wordt tweemaal op een dag gedaan en duurt ongeveer twee uur. De bezichtiging is kosteloos maar je moet je wel van te voren aanmelden. Het is dichtbij en misschien hebben we vanmiddag wel de kans om ons bij een groep aan te sluiten. Ik krijg echter een mail terug dat je gemiddeld op twee weken aanmeldtijd moet rekenen. Dat duurt te lang dus we verzinnen wel iets anders om te doen. We gaan lekker lunchen in de binnenstad. Om half twaalf laat ik de hond uit zodat zij op de boot achter kan blijven. Als ik terugkom houdt de havenmeester mij aan en vraagt hoelang we nog willen blijven in Schiedam. Wij zijn van plan om tot maandag te blijven. Dat geeft een probleem want de vaste ligplaatshouder van het plekje waar we nu liggen hoopt morgen te arriveren. Ze heeft wel een alternatief maar dan moeten wij de boot omvaren naar een andere box. We hebben dan geen 16 amp. stroomaansluiting. Ik ga overleggen met manlief en we besluiten om Schiedam te verlaten. Eerst bel ik naar de passantenhaven van Maassluis of we daar terecht kunnen. Maar de maximaal toegestane lengte van schepen is 15 meter. We zouden te ver uitsteken. We bellen daarna met de gemeentehaven van Brielle en die hebben voldoende plaats. We besluiten meteen te vertrekken. We rekenen af met Annemieke die een schappelijk tarief voor ons rekent. Om 1 uur liggen we in de sluis om naar buiten te schutten. De Nieuwe Maas is druk met beroepsschepen die het water woelig maken. We melden ons bij de verkeerspost en varen zoveel mogelijk stuurboordwal. Veel communicatie over het marifoonkanaal en soms kom je ogen te kort. De wind wakkert aan en we hebben veel golfslag. Tussen deze grote beroepsschepen voelen we ons klein.

Het bedrijfsterrein van Mammoet langs de Nieuwe Maas
Het bedrijfsterrein van Mammoet langs de Nieuwe Maas
De grote Botlekbrug over de Oude Maas
De grote Botlekbrug over de Oude Maas

Vlak voorbij Vlaardingen hebben we de afslag naar de Oude Maas. Ook hier is het druk met grote containerboten, binnenvaart en zeevarende boten. Op een rustig moment steken wij de vaarweg over en varen de Oude Maas op. De Botlekbrug is geheven voor een hoge zeevarende boot. Wij sluiten aan achter de schepen die door de brugopening gaan maar de brug is weer neer als wij eronderdoor gaan. Direct na de Botlekbrug heb je rechts de afslag naar het Hartelkanaal met links ernaast de sluis naar het verbindingskanaal naar het Brielse Meer.

De Voornsesluis van de Oude Maas naar het Verbindingskanaal
De Voornsesluis van de Oude Maas naar het Verbindingskanaal
Zicht op de Hartelbrug vanaf het Verbindingskanaal
Zicht op de Hartelbrug vanaf het Verbindingskanaal

We kunnen snel schutten en varen het lange en saaie verbindingskanaal op. Dit nieuwe kanaal komt langs Heenvliet, Geervliet, met kleine jachthavens en mondt uit in het Brielse Meer. Hier zijn verschillende vrije aanmeerplekjes. We gaan echter naar de stad Brielle. In de gracht aan Maarland vinden wij een ruime plaats aan de houten steiger. We meren aan vlak bij een stroomkast en de trap naar de kade. De wind heeft de lucht schoon geblazen. Het is lekker zonnig. Manlief zoekt het havenkantoor op en betaalt het liggeld tot maandag. We bellen met een nicht van ons die hier woont met man en kinderen om te laten weten dat we er zijn. Morgen is het Koningsdag en dan hopen we elkaar te ontmoeten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *