Zondag 29 mei
De dominee van Sloten is ook de dominee van Wijckel. De kerk begint in Sloten om 10.30 uur als de dominee zijn preek in Wijckel heeft gehouden. We hebben geen moeite om op tijd in de kerk aanwezig te zijn. We worden verwelkomd door een broeder van de kerkenraad. Van hem krijgen we uitleg wat er gezongen gaat worden en we mogen nog even rondkijken. Dat hebben we donderdag al gedaan. We zoeken een mooi plekje op en nemen plaats op de gematte stoelen. We zingen twee liederen voor de dienst en door de hele liturgie moet de gemeente veel zingen. Zo is het overal weer anders. De dominee preekt over geloofsvervolging en haalt verschillende malen geschiedenisfeitjes aan. Hij is kerkhistoricus van beroep verklaart hij. Na de dienst worden we uitgenodigd om koffie te drinken in de tuin van de koster met soep en een broodje. Voordat wij ons echter naar de koffie begeven gaan wij eerst nog even bij het orgel kijken. Adri mag zelfs even spelen van de organist. Dat laat hij zich geen twee keer vertellen en hij schuift snel achter de klavieren.

Achter de klavieren in de Grûtte Tsjerke van Sloten
Achter de klavieren in de Grûtte Tsjerke van Sloten

In de tuin van de koster zitten de meeste gemeenteleden al aan de koffie als wij aankomen met het kerkenraadslid wat zich over ons heeft ontfermd. Hij haalt koffie voor ons en we babbelen gezellig met elkaar. Adri heeft jammer genoeg nog steeds erg veel last van zijn rug en voor de soep gaan wij terug naar de boot waar onze hond blij is ons weer te zien. ’s Middags maak ik nog een wandeling met de hond. ’s Avonds is er geen kerkdienst in de buurt en luisteren we naar een kerkdienst via het internet.

Maandag 30 mei
De weersvoorspellingen voor vandaag zijn nogal onheilspellend. Windkracht 5 met uitschieters naar 6 en 7 met onweer en regen. De wind drukt ons ook tegen de wal aan en het is hier niet erg diep. Daardoor is het lastig om weg te varen. Bovendien wat zullen we onderweg voor moeite hebben van de harde wind? We besluiten dus om nog een nacht te blijven. Via de nieuwsberichten vernemen we dat het in zuid Duitsland noodweer is geweest. Overstromingen in Beieren, auto’s worden meegesleurd door het water. Vier mensen verongelukt.
Aan het einde van een dag met harde wind, bewolking en een hoge vochtigheidsgraad wordt de hemel hier ook inktzwart. Het wordt donker en een onweersbui breekt los met harde regen. Het water spoelt over de boot. Na een uurtje is het weer over en klaart de lucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *