Maandag 24 juni 2013
Vandaag zijn wij alweer 3 weken onderweg. Het is 18 graden Celsius, bewolkt. Wij vertrekken om 8.00 uur uit Haren. Het stadje Lingen is ons reisdoel. Het ligt 30 kilometer verder het Dortmund-Eemskanaal op en onderweg moeten wij driemaal schutten. Eerst krijgen wij sluis Hüntel waar wij 2,9 meter omhoog schutten. Deze sluis heeft schuine aflopende wanden. Wij maken vast aan glijstangen die aan de zijkant van meerpalen zitten.

Afbeelding van de bijzondere sluis van Huntel
De bijzondere sluis van Hüntel met aflopende wanden

Daarna komt na de plaats Meppen, sluis Meppen met een verval van 7,5 meter. Deze schutten wij ook weer omhoog. Deze sluis heeft rechte wanden van damwand. De bolders zitten echter zo ver uit elkaar dat wij op één bolder vasthouden en met de boegschroef de voorkant bij de wand houden. Wij hebben twee landvasten op de bolder staan zodat wij makkelijk kunnen overpakken. De vaste bruggen op de route zijn minimaal 4,5 meter. Vandaag hebben wij er een aantal die deze minimale doorvaar hoogte hebben. Wij kunnen er naar net onderdoor met staande mast zijn wij namelijk 4,44 meter. Wij houden maar een paar centimeter ruimte over. De laatste sluis is sluis Varloh. Hier gaan wij 3,7 meter omhoog. Bij deze sluis kunnen we aan twee glijstangen vastmaken die in de rechte damwand zitten.
De mensen uit Hekelingen die wij in Steinbild hebben gesproken varen voor ons uit en gaan ook naar Lingen. Zij gaan naar de oude Haven. Deze is in de stad zelf maar heeft geen voorzieningen. Wij spreken over de marifoon af dat wij ze volgen. De oude haven stelt niet zo veel voor. Het is een stukje loswal waar een aantal schepen kunnen meren. Bij gebrek aan voldoende bolders om aan vast te maken, zetten wij vast aan een laag hekje. Enkele staanders van het hekje zijn echter doorgerot. We zetten een lange lijn naar een beugel voor de boot en een korte bij het achterschip op een beugel. Daardoor komt er niet zoveel kracht op het wrakke hekje te staan, hopen wij. Precies met het aanmeren regent het weer. Echt matrozen weer.
‘s Middags doen we eerst boodschappen om de voorraden weer aan te vullen. De Lidl supermarkt is dichtbij. Daarna lopen wij naar het oude centrum van Lingen. De stad is zeer verbonden geweest met het Huis van Oranje. In 1597 veroverde prins Maurits de stad. Tot 1702 maakte ze deel uit van de Nederlanden. Het oude stadhuis heeft een speciale klok met een klokkenspel. Om 16.00 uur stonden wij te wachten op het klokkenspel maar de deurtjes bleven helaas gesloten. Verder staan er veel oude gebouwen, met vakwerk. De roomse St.Bonifatius kerk en de Evang.Ref.Kerk waren beide open. Een flink winkelcentrum met in de etalages werk van kunstschilders. ‘s Avonds om 18.00 uur trekt de lucht open en kunnen wij nog even van de zon genieten op het achterdek.

Afbeelding van een oud pand in Lingen
Een prachtig versierd oud pand met vakwerk in Lingen
Afbeelding van de oude Evang. Ref. Kirche van Lingen
De oude Evang. Ref.Kirche van Lingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *