Het restaurant bij jachthaven Marnemoende

Maandag 09 april 2018

Op dertig januari van dit jaar heeft een grote brand twee botenloodsen met opgeslagen boten van Jachthaven Marnemoende verwoest.

De zwartgeblakerde restanten van de twee loodsen zijn nu bijna opgeruimd. Het sloopbedrijf uit Montfoort heeft er een grote klus aan. Ze zijn alweer een paar weken druk bezig. Grote bakken worden gevuld met uitgesorteerd materiaal en afgevoerd. De rompen van de verbrande boten zijn in stukken geknipt. De achterwand en de ijzeren staanders tekenen nu nog de contouren af van de oude loodsen.
Vandaag vertrekken we voor een reis van een maand of vijf. Als we straks terug komen zullen de nieuwe loodsen waarschijnlijk weer zover zijn dat er boten in kunnen worden opgeslagen voor de winter 2018/2019.

De restanten van de afgebrande botenloodsen
De restanten van de afgebrande botenloodsen

We bunkeren samen met drie andere boten en na afscheid genomen te hebben van onze vrienden op de jachthaven  vertrekken we om kwart over elf richting IJsselstein. Het is bewolkt en er valt een spetter regen. Aan de rand van IJsselstein hoor ik iemand mijn naam roepen. In de tuin van een mooie woonboerderij staat mijn vriendin Ria ons na te zwaaien. Bij de sportvelden zien we onze grote vriend Jordy het zwerfafval verzamelen. Ondanks ons zwaaien krijgen we van hem geen reactie.

Uitgezwaaid door de buren op de jachthaven
Uitgezwaaid door de buren op de jachthaven
Nageroepen en uitgezwaaid door Ria
Nageroepen en uitgezwaaid door Ria

De twee bruggen worden vlot voor ons geopend en na een klein uurtje varen meren wij aan in het centrum van IJsselstein aan de IJsselkade. Een fiets of winkelwagen op de bodem verhindert onze eerste poging om bij de kant te komen. We halen de boot een stuk terug en kunnen dan goed aanmeren. We geven het door aan de brugwachter, die verzucht dat hij het al herhaalde malen heeft doorgegeven aan de vaarwegbeheerder; ‘De Stichtse Rijnlanden’.
’s Middags maken wij een wandeling door het historische centrum van IJsselstein. De hoofdtoren van het voormalige kasteel van IJsselstein is alles wat er nog rest van het ‘Steen aan de IJssel’. In het jaar 1144 wordt er al melding gemaakt van een kasteel. Vorig jaar heb ik in Weesp een boek gekocht genaamd; Fulco de minstreel van Joh. Kieviet. Dit boek gaat over de geschiedenis van Gijsbrecht van Amstel die zich later Gijsbrecht van IJsselstein ging noemen en zijn vrouw Bertha van Heukelom. Een standbeeld herinnert aan haar en aan het beleg dat zij doorstond in 1297. In heb boek heeft de minstreel ook een belangrijke rol. Het theater in IJsselstein draagt nu zijn naam.

Kasteelpark IJsselstein in wording
Kasteelpark IJsselstein in wording

Het terrein rond de toren wordt opgeknapt en in het voorjaar van 2018 moet er een park rondom de toren worden opgeleverd waar de muren van het kasteel in zichtbaar zijn gemaakt. De werkzaamheden in ogenschouw genomen denk ik dat de oplevering eerder voorjaar 2019 zal zijn. We zoeken de boot weer op en doen wat klusjes aan boord. Het is nog niet erg druk op het water. We zijn de enige boot aan de kade vannacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *