Twee Zeeuwse paarden in de laadbak van een vrachtwagen

Zaterdag 2 juni 2018

Het heen en weer met de hond

Vannacht heb ik erg onrustig geslapen. De hond moest er tweemaal uit vannacht. Ze heeft diaree, het arme beest. De slimmerd gaat voor de buitendeur staan en blaft een paar maal driftig. Nou dan weet ik wel dat het menens is. Met een jas over mijn pyjama ben ik de dijk op gegaan. Ik heb Adri wel eerst wakker gemaakt voor ik naar buiten ging. Dan kan hij mij redden als ik naast de steiger stap of zo.Vanmorgen nog even teruggegaan naar bed maar de hond kwam om kwart over acht opnieuw. Ze is verder niet ziek en ze eet normaal. Ik spoel haar kontje af met het water op de steiger. Haar vacht is juist daar extra lang en dik. Het werkt prima en ze laat het gelaten toe. Het is echter niet zo’n flateus gezicht.

De schans

Nu we nog een paar dagen in Ouddorp blijven stap ik vanmiddag op de fiets om de wijde omtrek van Ouddorp te verkennen. Vanmorgen heeft het geregend en het is de hele dag bewolkt. Vanaf de dijk zie je oostelijk van Ouddorp de grote dikke toren van Goedereede boven de omgeving uitsteken. Deze toren deed tot 1912 dienst als vuurtoren voor de scheepsvaart. Nu dient hij mij als een geleide om naar Goedereede te fietsen. Langs het Grevelingenmeer komt ik eerst bij de Schans, een verdedigingswerk dat is gebouwd in 1665 tijdens de Tweede Engelse Oorlog. In 1994 is het fort gerestaureerd en telt vier bastions en is omgeven door een gracht. Bij de aanleg van de rijksweg N57 heeft Rijkswaterstaat de schans teruggebracht in de oude staat. Het water is de gracht is helder brak kwelwater uit het Grevelingenmeer. De zeldzame steurgarnaal schijnt hier voor te komen. Ik zag alleen maar een koppeltje schapen tussen het hoge gras op de schans. Een klaphekje sluit het terrein af van de weg. Ik vervolg mijn fietstocht tussen het akkerland door. Verschillende gewassen herken ik, er worden hier onder andere aardappels, zonnebloemen en bieten geteeld.

Akkerbouw aan de rand van Goedereede
Akkerbouw aan de rand van Goedereede
De haven van het eens zo welvarende Goederede
De haven van het eens zo welvarende Goedereede
Goedereede

Ik fiets langs het havenkanaal naar het centrum van Goedereede. Op de overblijfselen van de stadsmuur is een beeld geplaatst van een vrouw die een emmer kokende teer naar beneden wil gooien. De vrouwen hebben bij afwezigheid van de mannen, die op de visvangst uit waren, tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten de stad verdedigd tegen de aanvallers. De contouren van de muur en poort zijn nog in het plaveisel te zien.

Vrouwen van Goedereede in de verdediging tijdens de 'Hoekse en Kabeljauwse twisten' van 1490
Vrouwen van Goedereede in de verdediging tijdens de ‘Hoekse en Kabeljauwse twisten’ van 1490

De haven van Goedereede is via een kanaal verbonden met het open water. Bij het Havenhoofd stroomt het vlak boven Stellendam de Noordzee in. Sinds 1953 is dit kanaal echter uit veiligheidsoverwegingen afgedamd. De haven is vanaf die tijd niet meer te bereiken voor de scheepsvaart. Jammer want Goedereede is een prachtige plaats met een rijke historie. Vroeger was het een belangrijke handelsplaats met stadswallen. Het lijkt of de tijd hier heeft stilgestaan. Oude monumentale panden rond de haven en in het centrum, de travalje, de domtoren en smalle kromme straatjes en stegen. In de dikke domtoren is een museum gevestigd waar nu een foto-expositie is over de oorbellen van Zeeuwse vissers. De beklimming van de toren is bij de toegangsprijs inbegrepen. Ik laat het aan mij voorbij gaan. Aan de voet van de toren staat het standbeeld van de enige Nederlandse paus die er is geweest. Paus Adrianus VI (1522-1523) is een periode pastoor geweest in Goedereede.

Paus Adrianus VI (1522-1523) is een aantal jaren pastoor geweest in Goedereede
Paus Adrianus VI (1522-1523) is een aantal jaren pastoor geweest in Goedereede

De kerk staat nu los van de toren. In de loop van de tijd is het kerkschip nog wel eens gewijzigd. De huidige kerk wordt gebruikt voor de protestantse eredienst en stamt uit de 18e eeuw. Ten westen van de stad staat de oude korenmolen “Windvang” uit 1791, waarbij de eerste verdieping via trappen buitenlangs is te bereiken. Daardoor is er meer woonruimte beschikbaar voor de molenaar. In Nederland is dit uniek. Aan het hek bij de ingang van het terrein hangen tassen gemaakt van jute en zeildoek gecombineerd met touw en leer van het merk LEF. Leuke creaties van een klein bedrijfje. Bij de molen struikel ik bijna over een mooie kip. Ze zit op een paar kuikens en komt niet van haar plaats hoelang ik ook wacht. Jammer is dat, want ik wil daar nog eens een foto van maken.

Aan de rand van Goedereede staat korenmolen 'De Windvang'
Aan de rand van Goedereede staat korenmolen ‘De Windvang’
De Mekkerstee

Op de terugweg naar Ouddorp fiets ik nu langs de Mèkkerstee. Het is een biologische geitenboerderij maar daar alleen doe ik ze te kort mee. Op het bord bij de ingang staat ook zorgboerderij, landwinkel, kaasmakerij, pannenkoekenrestaurant en ijssalon. Het is er op deze zaterdagmiddag erg druk. De parkeerplaats staat vol met auto’s en er lopen veel mensen langs de hokken met de boerderijdieren. Ik maak even een ritje over het terrein. Een rij hokken met allerlei soorten pluimvee en achterin een paar weides waar de oude bokken een plaatsje hebben gekregen. Niet verrassend als je weet hoe erg die beesten kunnen stinken. Ik gun mij niet de tijd om ook nog binnen te gaan kijken. Even verderop wordt ik nogmaals opgehouden door een activiteit. Op het terrein naast het benzinestation wordt er gereden met ingespannen paarden in allerlei soorten en maten. Het is bijna vijf uur en de meeste van de deelnemers zijn al aan het opruimen. Ik maak er snel een paar foto’s van.

Op de boot wacht Tess met hoge nood. Ik zit nog niet of ze geeft al aan dat ze naar de wal moet.

De bokken van de multi functionele boerderij 'De Mekkerstee' in Ouddorp
De bokken van de multi functionele boerderij ‘De Mekkerstee’ in Ouddorp
Fjordenpaarden wachten om te worden ingeladen
Fjordenpaarden wachten om te worden ingeladen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *