De 'Oude stad' met het huis met de kogel in Alkmaar

Dinsdag 18 juni 2019

Stadsverkenning Alkmaar

Het is nog vroeg in de morgen als wij de binnenstad gaan verkennen. Als eerste lopen wij langs de binnenhaven van Alkmaar. De aanmeerplekken liggen in een gracht die recht naar het centrum van de stad loopt naar de Markt met de Kaaswaag. Helaas kunnen wij hier niet liggen omdat er aan het begin van de gracht een drempel ligt op 1,4 meter onder het wateroppervlak. Onze boot steekt namelijk 1,45 meter. In deze gracht lig je een stuk rustiger als aan de Bierkade waar wij liggen.

De binnenhaven van Alkmaar
De binnenhaven van Alkmaar

Langs de gracht lopen wij richting het centrum en komen daarbij langs fraaie grachtenpanden. Bij de ophaalbrug over de gracht naar het deel wat de Oude stad heet zien we de groene houten gevel van het huis met de kogel. De kogel met een jaartal is duidelijk aangegeven vlak onder de dakrand. Even verderop zien we de bekende kaaswaag van Alkmaar zich spiegelen in het water van de gracht. Op het marktplein staan verschillende vrachtwagens te laden en te lossen. In de kaaswaag is het kaasmuseum en het kantoor van de toeristeninformatie gevestigd. We lopen langs de gracht naar het biermuseum in de oude brouwerij  De Boom. De terrasjes zijn nog leeg. Bij een oud pand staat een beeld in de voortuin. Het is van de in Alkmaar geboren uitvinder, wetenschapper Cornelis Drebbel.

De kaaswaag van Alkmaar
De kaaswaag van Alkmaar

Bij de Grote of Laurenskerk van Alkmaar staat de deur open. Een catering bedrijf zijn de spullen van een evenement aan het opruimen. Stapels stoelen, geluidsapparatuur en keukenspullen worden op karren de kerk uitgereden. Een man bij de ingang wenkt ons dat we wel even binnen mogen komen kijken met de hond maar zodra we een paar stappen binnen hebben gedaan worden wij erop gewezen dat de kerk pas om 11.00 uur open gaat.
We gaan eerst maar op zoek naar een bakkie koffie. In Alkmaar is aan rand van de binnenstad aan de oostkant een lunchroom van ‘Brownies en Downies’. We nemen er plaats in een gezellige ruimte waar we de koffie gebruiken met een lekker stuk brownie.

Het Stedelijk Museum van Alkmaar
Het Stedelijk Museum van Alkmaar
Stedelijk Museum Alkmaar

’s Middags ga ik alleen naar het Stedelijk Museum van Alkmaar. Het is inmiddels flink warm maar in het museum is het heerlijk koel. De route begint in de kelder van het museum. Deze afdeling gaat over Alkmaar Ontzet. Het belangrijkste wapenfeit uit de stadsgeschiedenis; het Beleg van Alkmaar in 1573. Het is zelfs de aanleiding geweest tot de oprichting van een stadsmuseum in het jaar 1875. Het museum is één van de oudste musea van Nederland.
In een zaal daarboven gaat het over de Gouden Eeuw van Alkmaar. De wanden hangen helemaal vol met allerlei schilderijen. Enkele meubelstukken uit die tijd zijn bewaard gebleven en staan er opgesteld.
Een Portret van Alkmaar heet de afdeling van het museum waar alles wat Alkmaar typeert en heeft gevormd wordt getoond. Ook deze zaal hangt vol met schilderijen. Opmerkelijk vond ik een tiental oude schilderijen van vrouwen in de Noord Hollandsche klederdrachten. De schilderijen waren in bruikleen gegeven door een museum uit Duitsland. Het ging vooral ook over de beroemde personen en fabrieken van de stad. Rudi Carrell, Karin Bloemen, Marco Borsato, Cornelis Drebbel, Chocoladefabriek Ringers en uitgeverij Kluitman.
Het museum heeft ook een grote collectie van de Bergense School. De hoogste zaal is voor deze groep schilders gereserveerd. Werken van Else Berg, Leo Gestel, Arnout Colnot, Piet en Matthieu Wiegman en Charley Toorop.

Expositie van 'De Bergensche school' in het Stedelijk Museum Alkmaar
Expositie van ‘De Bergensche school’ in het Stedelijk Museum Alkmaar

De tijdelijke tentoonstelling gaat over het werk van kunstenaar Herman de Vries, geboren en getogen in Alkmaar. In het werk van deze internationaal vermaard beeldend kunstenaar speelt de natuur een centrale rol. Speciaal voor deze tentoonstelling had hij een kunstwerk vervaardigd in samenwerking met een aantal scholen uit de omgeving. Ieder school had een grondmonster opgestuurd naar de kunstenaar. De kunstenaar heeft van elk grondmonster een aardwrijving gemaakt op een vel papier. Het resultaat waren vegen van verschillende kleuren aarde op vellen papier. Bij dit soort kuntswerken krijg ik het gevoel dat ik wordt beetgenomen en dat de zogenaamde kunstenaar meer een ‘kunsten’ maker is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *