Station Harlingen-Haven

Vrijdag 30 juni
Het is bewolkt als wij uit Franeker vertrekken. We zien de masten in de jachthaven van Franeker vanaf het Harinxmakanaal boven de bebouwing op de oever uitsteken. Volgens de havengids kunnen er boten tot maximaal 12 meter liggen. We zien op de oevers aan beide kanten verschillende bedrijven. De bruggen over het kanaal tussen Franeker en Harlingen zijn hoog genoeg. Vlak voor de laatste brug naar Harlingen wordt er gebouwd aan een aquaduct.

Een aquaduct in aanbouw vlak voor de Koningsbrug in Harlingen
Een aquaduct in aanbouw vlak voor de Koningsbrug in Harlingen

Adri heeft de havenmeester van de watersport vereniging gebeld met de vraag of er plaats is voor ons. De brug naar de Oostersingel is er namelijk uit. We verwachten dat het daardoor extra druk is bij de watersportvereniging in de Noordersingel. We kunnen komen en aan de meldsteiger aanmeren.

De smalle keersluis voor de HWSV in de Noordersingel van Harlingen
De smalle keersluis voor de HWSV in de Noordersingel van Harlingen

Vlak voor de ‘Tjerk Hiddessluis’ naar de Waddenzee moeten wij bakboord een kleine vaart in. Na de bocht komt meteen de smalle doorgang van de voormalige keersluis. De kaart zegt ons dat de doorgang 5 meter is en de havenmeester zegt dat het niet meer is dan 4,8 meter breed. Dat is krap. Wij zijn met de boot 4,5 meter breed. We hebben de stootkussens binnen gehaald want die passen niet meer tussen de boot en de sluiswand. Ik kijk aan stuurboord en Adri aan bakboord en langzaam stuurt Adri de boot door de smalle opening zonder iets te raken. Gelukkig zijn de wanden van de sluis met hout bekleed en de hoeken zijn door hoge houten meerpalen gemarkeerd. We varen langs het havenkantoor en de meldsteiger. Daar draaien we de boot en meren aan het einde van de meldsteiger aan, volgens de instucties van de havenmeester. We liggen aan de buitenzijde van de haven en kijken uit op de bomen aan de overkant.

Aan de meldsteiger van HWSV
Aan de meldsteiger van HWSV

Begin van het jaar zijn onze oude buren uit Reeuwijk; Willem en Ria naar Harlingen verhuisd. Ik bel ze op om te melden dat we zijn gearriveerd en dat ik ‘s avonds nog weer even bel om wat af te spreken. Ze bellen echter na vijf minuten terug of we vanavond langs willen komen om hun huis te bekijken. We spreken af om acht uur bij hen thuis. ‘s Middags gaan we de stad in om een housewarming kadootje te kopen. We belanden na wat omzwervingen uiteindelijk bij de mooie kaas en delicatesse zaak van Homminga. We kopen een pakketje met locale specialiteiten. ‘s Avonds gaan we op de fiets met de hond naast ons door de miezerregen naar het oostelijke deel van Harlingen waar onze buurtjes een leuk huis hebben gekocht met een grote achtertuin. We krijgen een rondleiding door hun mooie huis en hebben een gezellige avond met elkaar.

Station Harlingen-Haven
Station Harlingen-Haven

Eén reactie op “Onze buren in Harlingen”

  1. Leuk gedaan,Adrie,
    Wij hebben het erg naar onze zin bij jullie op ‘De Bahama’s
    Nog bedankt daarvoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *