Op een zwemplatform een moedereend met haar kuikens

Donderdag 11 juli 2019

Op Urk

We zijn al verschillende malen op Urk geweest met de boot. Het is hier goed toeven. Op de haven is altijd wel wat te beleven. Bootjes komen en bootjes gaan in allerlei soorten en maten. Het oude dorp is vlakbij en dat ziet er ook mooi uit.

We gaan vanmorgen een wandeling maken over het terrein van de haven en hopen dan onderweg ergens te lunchen. Wij liggen aan de Staversekade aan de buitenste pier om de haven. Voor de pier is nog een strand aan het IJsselmeer. Eigenlijk is het niet zo’n gunstig plekje want de wind waait het meest uit het westen en dat zorgt er voor dat de boot onder het zand komt. Als het regent dan loop je zelf veel zand aan boord. Voor de winkels moeten we ook ver lopen. Waarom liggen we dan aan deze kade. Dat is vanwege de ConTessa, het groen is hier dichterbij dan in de rest van de haven. Het uitzicht is hier ook prachtig. We hebben een mooi zicht over het IJsselmeer en op het oude dorp met de vuurtoren. Helaas wordt er naast de boot op de kade gebouwd. We vermoeden dat het sanitairgebouw op deze pier wordt vervangen.

Aangemeerd aan de Staversekade in Urk
Aangemeerd aan de Staversekade in Urk

We lopen rond de historische haven met de oude botters. Op de helling achterin staan twee boten droog voor onderhoud. We nemen het voetpad langs de Botterschuur en zien dat er een gezelschap gezellig bij elkaar binnen zit. De haven is vandaag redelijk vol. Op sommige plaatsen liggen de boten dubbel. Aan het einde van de Staversekade liggen grote zeilcharters die met groepen schoolkinderen rondvaren over het IJsselmeer. Meestal lopen ze aan het einde van de middag binnen en zijn ze de volgende dag in de ochtend weer vertrokken.

Aan het einde van de Dormakade schuin tegenover onze ligplaats aan de Staversekade ligt de Doggersbank Skaggerak van Frans en Diny uit Harlingen. We hebben deze aardige mensen al eens op de koffie gehad jaren geleden in Vollenhove. We zien dat ze op het achterdek zitten en lopen even langs om gedag te zeggen. Ze zijn heel regelmatig in Urk en hopen hier nu ook weer een aantal dagen te blijven. Ze hebben de boot te koop liggen. Misschien is het wel de laatste keer dat we elkaar op het water tegen komen.

Urker vissersboot komt de haven invaren
Urker vissersboot komt de haven invaren

Op de Dormakade staat een beeld van een Orka waar af en toe een straal water uit komt. Tess likt het water op voor het wegvloeit in het afvoerputje. Het zonnetje schijnt vanochtend lekker maar we hebben de paraplu wel meegenomen. De weerberichten hebben gewaarschuwd voor buien. Bij de Schipperskade is de Visafslag voor de zoetwatervisserij.

De zoetwater visafslag voor het IJsselmeergebied is in Urk
De zoetwater visafslag voor het IJsselmeergebied is in Urk

Op het tijdstip dat wij langslopen is er niets te beleven. Ze zijn bezig met schoonmaken. Het havenkantoor is op de punt van deze kade en de veerdienst naar Enkhuizen verrekt vanaf dit punt. We lopen er omheen en gaan het havengebied voor de beroepsschepen in. Een aantal zeilcharters ligt hier nog aangemeerd maar daarachter liggen verschillende beroepsschepen. Een aantal vistrawlers en garnalenkotters liggen hier voor de kant. Bij de scheepswerf van Balk wordt er druk gewerkt aan verschillende boten. Opmerkelijk dat wij hier tussendoor kunnen lopen. We kijken wel goed uit dat we niemand voor de voeten lopen. Op de Klifkade zien we ook een aantal camperplaatsen. De mensen staan midden in het havengebied op een stukje asfalt. Het is wel een heel levendig plekje. Vlak bij de firma Hoekman en Balk Shipyard zien we een casco aan de kade liggen van een nieuwe vissersboot met de letters MDV op de boeg. Deze letters staan voor Masterplan Duurzame Visserij. Het is de tweede boot die volgens dit plan wordt gebouwd. Het eerste schip de MDV 1 Immanuel hebben we in Den Helder aan de kade zien liggen. In het jaar 2016 is de MDV 1 Immanuel uitgeroepen tot schip van het jaar. Het schip bespaart ongeveer 60% brandstof en richt zich op verduurzaming van de visserij.

Het casco van de MDV-2 in de haven van Urk
Het casco van de MDV-2 in de haven van Urk

Bij Vishandel Baarssen op de Klifweg nemen we plaats aan een tafeltje buiten op het terras. Adri gaat de winkel in om zijn bestelling van Fish en chips te plaatsen. Een paar minuten later wordt het aan tafel geserveerd. Een hele bak friet met mayonaise en gebakken kibbeling met ravigotesaus. We zijn bommetje vol als we teruggaan naar de boot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *