Vrijdag 13 mei
We willen het Pinksterweekend in Urk doorbrengen. We hebben een rustige overnachting gehad in Marknesse en vertrekken halverwege de morgen. We komen door Emmeloord waar een aantal bruggen voor ons moeten draaien. Vanaf Emmeloord varen we over de Urkervaart verder.

Bewegwijzering langs de Urker Vaart
Bewegwijzering langs de Urker Vaart

Opnieuw moeten we via het telefoonnummer een aantal brugbedieningen aanvragen. Alles wordt op een centrale plaats bediend. We moeten verschillende keren flink wachten op een bediening. Bij de fietsbrug voor Urk duurt het ruim een kwartier. Ik bel nogmaals om te vragen of er een storing is maar krijg dan een verontwaardigde dame aan de lijn die mij vertelt dat ze wel 15 projecten moeten bedienen en dat wij geduld moeten hebben. Volgende brug ook ruim een kwartier dobberen. Uiteindelijk komen wij aan het einde van de Urkervaart bij de sluis uit en gaan langs de geleidetouwen in de sluismuur 5,7 meter omhoog.

Invaren bij de Urkersluis
Invaren bij de Urkersluis

We varen achter de sluis de haven van Urk in en zien dat de kade helemaal vol ligt. Ik bel de havenmeester op en vraag of we aan de lange pier mogen liggen. Dat is geen probleem en we hebben daar stroom en water. Het is druk vanwege de ‘Urkerdag’ die elk jaar op de zaterdag voor Pinksteren wordt gehouden. Alle Urkers lopen dan in klederdracht rond. We zijn blij met ons plekje en hopen dat we ook een beetje beschut zullen liggen voor de harde wind met stormachtige windstoten die ze voor dit weekend hebben voorspeld.

Vier overnachtingen in Urk
Vier overnachtingen in Urk

De havenmeester komt aan het einde van de middag afrekenen. Voor zaterdag en zondag hebben ze hier een gereduceerd tarief en voor de vier overnachtingen betalen wij tweemaal dit tarief. Dat komt neer op € 16,50 per nacht inclusief water en stroom. ’s Middags is het nog zonnig. Op het strand aan de andere zijde van de pier zijn veel kinderen en jonge gezinnen aan het spelen, zwemmen en zonnen. Adri loopt nog een stukje over de haven en krijgt heel spontaan een rondleiding in de botterschuur gelegen naast de scheepshelling van Hakvoort.

Eén reactie op “‘Op Urk’”

  1. Leuk hoor, al jullie verhalen te lezen. Ook een bekende omgeving voor mij. De laatste jaren fietsen we in de zomer geregeld in de wijde omgeving van Kampen.
    En zeg vooral niet dat je in Urk bent, dat vinden Urkers echt niet leuk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *