Aangemeerd in de oude haven van Ouddorp met de fenders buitenboord

Zondag 3 juni

Het hondje is nog niet helemaal beter. Vannacht hoefde ze niet naar buiten maar vanmorgen was het wel hoge nood. Ik blijf daarom maar aan boord en ga niet mee naar de kerk. Adri gaat alleen op de fiets naar de Dorpskerk waar de dienst wordt geleid door Ds. Van de Berg, de eigen predikant van de Hervormde gemeente van Ouddorp. Ik luister via Kerkomroep naar onze thuis gemeente in Montfoort.We lunchen met een lekker afbakpistoletje met gerookte zalm. Het weer klaart helemaal op en het wordt zelfs warm.

De moderne nieuwe kerk van de Hersteld Hervormde Gemeente van Goeree in Ouddorp
De moderne nieuwe kerk van de Hersteld Hervormde Gemeente van Goeree in Ouddorp
Vuurtoren Westhoofd

‘s Middags wil ik de beroemde vuurtoren van Ouddorp gaan opzoeken. Eerst laat ik de hond uit en dan stap ik op de fiets en trap richting het westen van Ouddorp. Zo groot is dat eiland niet en ik denk net als de domtoren zal nu de vuurtoren wel van ver kunnen zien. Mis dus. Ik fiets en ik fiets door prachtige natuurgebieden met poelen en heuvels.

Het natuurgebied Westduinen bij Ouddorp
Het natuurgebied Westduinen bij Ouddorp
De hobbelweide van de Westduinen wordt begraasd door een koppel witte koeien
De hobbelweide van de Westduinen wordt begraasd door een koppel witte koeien

Uitgestrekte vlaktes waar grote witte koeien grazen naast hoge antenne’s. Dit is het marinezendstation Goeree of Echelon Ouddorp. Dit uitgebreide antennepark is gelegen in de Westduinen, een natuurgebied in beheer bij het Zuid-Hollands Landschap. Een groot deel van het zendstation is ondergronds en zeer geheim en beveiligd. Ik merk dat ik teveel rechts heb aangehouden ik kom aan de noordkant van de westelijke punt van het eiland uit. Een groot vakantieparkt wordt hier nieuw aangelegd met mooie duinachtige tuinen. Ik kan hier doorsteken naar de dijk die hier is ingesloten door duinen. Dit is de zeedijk ‘het flaauwe werk’. Bovenop de dijk is een fietspad vanwaar je een goed uitzicht hebt over de omgeving. Ik zie echter het strand nauwelijks, en de zee helemaal niet. Een mist van zee is op komen zetten en de temperatuur is hier flink minder dan in het binnenland.

Zeewering 'Het Fraauwe Werk' bij Ouddorp
Zeewering ‘Het Fraauwe Werk’ bij Ouddorp
De mist van zee trekt als een deken over de akkers
De mist van zee trekt als een deken over de akkers

Over de dijk ga ik naar het zuiden waar ik uiteindelijk de vuurtoren zie opdoemen uit de mist. Ik wacht een poosje voor een helder beeld maar tevergeefs. De vuurtoren is bemand en gesloten voor publiek. Ik kan niet dichtbij komen. De vierkante bakstenen toren is in 1947 – 1950 gebouwd en heeft een hoogte van 56 meter. De mist zie je als een deken over de akkers achter de duinen trekken. Op een fietsknooppuntenkaart langs de weg zie ik dat de haven van Ouddorp niet zover weg meer is. Na een half uurtje fietsen sta ik weer aan boord waar niets te merken is van de mist.

De vuurtoren van Ouddorp in de mist van zee
De vuurtoren van Ouddorp in de mist van zee
Vuurtoren Westhoofd bij Ouddorp in de mist
Vuurtoren Westhoofd bij Ouddorp in de mist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *