De gotische Sint Martinuskerk in Hasteren

Zaterdag 11 augustus 2018

Laadkabel labtop

Gisteren is de oplaadkabel van de laptop van Adri kapot gegaan. Dat is de tweede maal dat deze kabel vervangen moet worden. De kabel is bij de aansluiting op de computer doorgebroken en daardoor kan de laptop niet worden opgeladen. Halverwege is de isolatie van het snoer ook kapot gegaan. Maandag vertrekken wij weer uit Tholen. Het is te laat om een nieuwe kabel met de post hier te laten bezorgen. Bovendien is er niet altijd iemand aanwezig op het havenkantoor. Een winkel met computerkabels is er niet in Tholen. Volgende week hopen we in Oude Tonge te zijn maar ook daar is niet altijd iemand aanwezig op het havenkantoor. We behelpen ons nu met één laadkabel voor twee laptops.

Droomfabriek Halsteren

Aan de andere kant van het kanaal ligt het plaatsje Halsteren. Het heeft ruim 12.000 inwoners en maakt deel uit van Bergen op Zoom. Vanaf de Tholensebrug is het een paar kilometer. Op de vouwfiets ga ik vanmorgen eens kijken of daar misschien een computerzaak is die oplaadkabels voor de MacBook verkopen. Aan de rand van het plaatsje rij ik voorbij een bedrijf waar Droomfabriek opstaat. Het is een kringloopwinkel waar ook workshops gegeven worden, koffie wordt geschonken en zelfgemaakte spullen worden verkocht. De deuren staan open en ik zet mijn fiets op slot om even binnen rond te neuzen. De winkel ziet er heel goed uit. De artikelen zijn schoon en goed gesorteerd. De winkel traint ook mensen voor de arbeidsmarkt. In de boekenhoek vind ik vijf boeken die mij aanspreken waaronder een boek van Felix Timmermans, de schrijver van Pallieter, waar wij in het Belgische Lier voor het eerst van hoorden. Het boek heet “De Boerenpsalm”.

De Sint-Quirinuskerk in Halsteren
De Sint-Quirinuskerk in Halsteren
Halsteren

In Halsteren is een lange winkelstraat met onder andere twee supermarkten, verschillende kledingzaken. Het oude raadhuis herbergt tegenwoordig een restaurant. Achter de trapgevel van het raadhuis zie je de 15deeeuwse gotische Sint-Martinuskerk. Sinds 1962 het gebouw voor de protestantse erediensten. De Katholieken komen samen in de nabijgelegen Sint-Quirinuskerk. Een ontwerp van architect Jos Cuypers. In een parkje staat een carnavalesk figuurtje. Als ik er naar toe loop om een foto te maken en te kijken wat het is, word ik aangesproken door een Halsterenaar. “Leuk mannetje, hè”. Ik knik aarzelend. Ik vind het eigenlijk maar een raar geval. De man legt uit dat het figuurtje een ‘Spinool’ is en ontworpen door Henny Knoet, tekenaar voor onder andere De Efteling. Tijdens het carnaval heten de inwoners van Altere (Halsteren) Spinolen. Het is afgeleid van veldheer Ambrosio de Spinola. Helaas is er in Halsteren geen computerzaak te vinden.

Containeroverslag in het havengebied van Bergen op Zoon
Containeroverslag in het havengebied van Bergen op Zoon
De jachthaven van de watersportvereniging van Bergen op Zoom midden in de industriehaven
De jachthaven van de watersportvereniging van Bergen op Zoom midden in de industriehaven
Bergen op Zoom

Vier kilometer naar het zuiden fiets ik via het industrieterrein en het havengebied Bergen op Zoom in. Een paar jaar geleden zijn wij hier één nachtje geweest in de jachthaven. Een paar dingen in de stad herken ik van ons vorige bezoek. De gevangenpoort, het markiezenhof en de St.Gertrudiskerk vlakbij de grote markt.

Bergen op Zoom heeft een groot winkel bestand. Al snel zie ik ook een Amac winkel waar ik een nieuwe laadkabel voor de laptop kan kopen. Inmiddels is het half één en keer ik terug naar de boot. De batterij van mijn vouwfiets met trapondersteuning is leeg en het duurt een heel uur voor ik weer op de boot ben.

De Gevangenpoort is het oudste monument en enig overgebleven poort van de stad Bergen op Zoom
De Gevangenpoort is het oudste monument en enig overgebleven poort van de stad Bergen op Zoom
De binnenstad van Bergen op zoom vanuit de Gevangenpoort gezien
De binnenstad van Bergen op zoom vanuit de Gevangenpoort gezien
De Grote Markt van Bergen op Zoom met de St.Gertrudiskerk
De Grote Markt van Bergen op Zoom met de St.Gertrudiskerk
Spontaan bezoek

Aan het einde van de middag kom ik met een tas boodschappen terug naar de boot. Op het achterdek zit Adri met een man en vrouw te praten. Het zijn Adrie en Ferrie uit Goes. We hebben hen een paar jaar geleden ontmoet in Sneek. Zij lagen daar toen met hun SK-kotter. Later hebben we ze nog eens gezien op het water bij Heeg en toen zagen we dat de boot te koop was. Afgelopen mei is de koop gesloten. Hun boot vaart nu in Zwitserland. Ze zijn nu aan het toeren met de auto en bij de haven in Tholen even uitgestapt. We herkenden elkaar en hebben gezellig weer wat bijgepraat onder het genot van een hapje en een drankje.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *