Zondag 30 juni 2013
De kerk in Idensen wordt maar tweemaal in de maand gebruikt voor de eredienst. Deze zondag is er een dienst in een andere plaats. Voor ons te ver fietsen. We hebben een kerkdienst opgenomen en kijken ‘Nederland zingt op zondag’. We zijn nog niet klaar of het zingen wordt verstoord door een helikopter die laag over vliegt. Even later landt de helikopter van de reddingsdienst op 20 meter afstand voor de boot.

Afbeelding van een reddingshelikopter
De reddingshelikopter vlak voor ‘de Bahama’s’

Een ambulance staat bij de oprit van de haven en vangt de mensen uit de helikopter op. Ze rennen naar de boot van de Nederlanders van gisteravond. Ze verdwijnen benedendeks. Op een gegeven moment moet de tent op de boot worden neer gevouwen. Adri gaat er heen om te vragen of hij kan assisteren. Hij spreekt met de mensen uit Hellevoetsluis die op de wal staan te wachten. De echtgenoot van de vrouw is niet goed geworden. Hoofdpijn en benauwd. Adri staat nog bij de vrouw als de verplegers van boord komen en de vrouw vertellen dat de man is overleden. Wat een schok. Adri biedt nogmaals onze hulp aan en trekt zich dan terug. Na een half uur vertrekt de helikopter weer. De ambulance blijft wat langer. ‘s Middags komt er een begrafenisondernemer. De slaaphut wordt verzegeld. Bij overlijden in het buitenland wordt er altijd onderzoek gedaan naar de toedracht van het gebeuren. Op de haven hoorden wij dat de weduwe met een zwager in een nabijgelegen hotel zijn gegaan.
‘s Middags maken wij nog een wandeling in de omgeving. De boerderijen zijn prachtig om te zien. Meestal gebouwd in een u-vorm naar de weg toe. Een groot vierkant woonhuis met prachtig metselwerk vormt één poot van de ‘u’, de stal en wagenschuur de rest. Tussen de gebouwen is een soort erf waar de voertuigen en landbouwwerktuigen staan. Bij één boerderij lag daar zelfs de mesthoop.
We zijn beide een beetje aangeslagen. Afgelopen week hoorden wij ook al van een ongeluk op het Pr.Margrietkanaal met dodelijke afloop. Een plezierjacht was overvaren door een vrachtboot. Varen blijft een serieuze bezigheid en is zeker geen spelletje waar je licht over moet denken.

Afbeelding van een gevelsteen
Gevelsteen bij een prachtige oude boerderij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *