De Oldehove in Leeuwarden staat bijna twee meter uit het lood

Maandag 3 juli
Ze hebben veel wind voorspeld voor vandaag. Om negen uur zijn Willem en Ria op de steiger met twee vouwfietsen. We laden alles aan boord en drinken nog een bakkie koffie voor vertrek. De smalle keersluis doorvaren gaat ook dit keer zonder schrammen of stoten. Bij het verlaten van Harlingen komen we een paar beroepsschepen tegen. Het is niet druk op het water. We varen onder een aantal bruggen door en het valt ons op dat ze op dubbel rood staan. Dat betekent dat ze niet worden bediend. Bij Franeker staat de Stationsbrug op enkel rood. We meren aan achter een bootje uit Haarlem en horen van hen dat er een glasvezelkabel kapot getrokken is en dat daardoor de bruggen niet bediend kunnen worden op afstand. De bediening voor de Stationsbrug in Franeker is onderweg om de brug handmatig te bedienen. Maar de mensen voor ons aan de kade liggen al een uur te wachten. Gelukkig zien we al snel beweging op de brug. Drie mensen lopen heen en weer over de brug om de slagbomen te laten zakken en al snel springen de lichten op groen en kunnen we door richting Leeuwarden.

De Oldehove in Leeuwarden staat bijna twee meter uit het lood
De Oldehove in Leeuwarden staat bijna twee meter uit het lood
Willem en Ria in Leeuwarden
Willem en Ria in Leeuwarden
Een mooi onderhouden hofje in Leeuwarden
Een mooi onderhouden hofje in Leeuwarden
Even uitrusten bij de Put
Even uitrusten bij de Put

De Slauerhofbrug staat open als we arriveren. We kunnen zonder stoppen doorvaren. Bij de Westerkade meren wij aan voor de Stadsschouwburg De Harmonie. Na de lunch krijgen we een toeristische rondwandeling door Leeuwarden onder leiding van Willem die hier geboren is. Hij laat ons het oude bedrijfspand van zijn ouders zien en het hofje waar zijn oma gewoond heeft vlakbij de Grote-of Jacobijnerkerk. De Waalsekerk waar zijn zuster is getrouwd wijst hij ons ook aan. Ook naar een hofje, genaamd Luilekkerland, wat eigendom was van de diaconie van de kerk laat hij ons zien. Bij De Kelders gebruiken we een kopje koffie waarna we bij een kaaskraam nog even inkopen doen. Op het Wilhelminaplein wijst Willem ons het Fries Museum aan. Dit museum is door Architect Bonnema aan de stad geschonken. Het moderne gebouw staat aan de korte zijde van het plein. Net buiten de binnenstad over de Zuider Stadsgracht staat de hoge Achmeatoren. Dit ontwerp van Bonnema steekt ver boven alles uit. Met een hoogte van 114 meter is het een mooi uitzichtpunt. We lopen er naar binnen om te kijken of we naar boven kunnen. Bij de receptie krijg ik te horen dat elke tweede zaterdag van de maand er een rondleiding naar de top wordt georganiseerd. Kaartjes kunnen we kopen bij de VVV die zich ook op de beganegrond bevind. Wat jammer, aanstaande zaterdag hopen we in Dokkum te zijn. We verzamelen wat folders van bezienswaardigheden in de stad en lopen op ons gemak weer terug naar de boot. We gebruiken de warme maaltijd op het achterdek. We liggen in de schaduw van de bebouwing. De weg aan de overkant van het water is druk. Voor de schouwburg zitten regelmatig groepjes jongeren te praten en te blowen.

Aangemeerd voor de Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden
Aangemeerd voor de Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden

‘s Nachts probeert Willem te slapen op de bank op het achterdek. Ria heeft het bed in de voorhut en wij hebben ons eigen nestje opgezocht onder het achterdek. Het is een koude nacht. Willem is om vijf uur klaar met slapen en is verbaast dat er twee meisjes nog voor de schouwburg een glaasje wijn drinken als hij een ochtendwandeling gaat maken.

5 antwoorden op “Opstappers aan boord”

 1. Hoi Hoi wat een leuk bericht .
  Komt allemaal bekend voor.
  Hebben jullie het een beetje naar de zin?
  Gelukkig wel mooi weer. Hele fijne tijd .
  Lieve groet van uit Harlingen.
  G En G???

  1. Hoi Greetje, Bedankt voor je reactie. We hebben het leuk gehad in Harlingen. Vooral door al die leuke mensen die er wonen. We zijn nu inmiddels in Lauwersoog. Morgen gaan we een dagje naar Schiermonnikoog met de pont. Beterschap voor Gerrit en sterkte met alles! Groeten vanaf De Bahama’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *