Donderdag 7 juli 

We komen vanmorgen een beetje moeilijk op gang. Ik doe na de koffie nog even een paar boodschapjes in Langweer. Rond half elf zijn wij zo ver om te vertrekken.

De ingang van de jachthaven in Langweer
De ingang van de jachthaven in Langweer

We gaan via de geul weer de Langweerder Wielen op en zoeken de Scharster- of Nieuwe Rijn op. Deze loopt langs een Bungalowpark en langs Scharsterbrug. Daar moeten we even wachten op de brug en even later bij de brug in de A6 moeten we wel een half uur dobberen voor de brugwachter ons doorlaat. We gaan het Tjeukemeer op en blijven netjes in de geul want er zijn op dit meer nogal wat ondiepere plekken.

Het Tjeukemeer is het grootste meer van Friesland
Het Tjeukemeer is het grootste meer van Friesland

Bij Echtenerbrug gaan wij het meer af. Op de oevers is er veel toerisme. Een grote chartermaatschappij; ’t Turfskip verhuurt hier motorjachten voor een vakantie op het water.

Brugopening in Echtenerbrug
Brugopening in Echtenerbrug

Het water hier heet de ‘Pier Christiaansloot’ die uitkomt op een driesprong. We krijgen de keuze tussen de Kuinder of Tjonger of het Jonkers-of Helomavaart. Het wordt het laatste waar de Oldelamerbrug en de Oldetrijnsterbrug voor ons moet worden bediend. Na 6,5 km. komen we aan bij de Mr. H.P.Linthorst Homansluis met beweegbare brug. We kunnen bijna meteen invaren en het verval is te verwaarlozen. We kunnen snel doorvaren. Deze sluis heeft de eerste keer dat wij op vaarvakantie gingen wel wat zenuwen gekost. Het was toen ook hoogseizoen en veel drukker. Nu lachen wij erom. We vervolgen op de ‘Linde’ en gaan de Ossenzijlsloot op. Voor de brug in het dorp is er een hele lange kaai waar je gratis 2 x 24 uur kunt aanmeren. We maken vast aan het begin van de kaai. Tess heeft inmiddels hoge nood en kan haar gang gaan op de kaai. Door het hoge gras jaagt ze de koeien in het naast gelegen weiland de stuipen op het lijf. Ze moet springen en blaffen om boven het gras uit te komen. ’s Middags ga ik samen met de hond en de camera naar het dorp om wat foto’s te maken. Ossenzijl is maar een klein dorpje. Rond de brug, waar vroeger een sluis lag, zijn wat restaurants en bedrijfjes.

De voormalige sluiskom voor de brug in Ossenzijl
De voormalige sluiskom voor de brug in Ossenzijl

Voorbij de brug kom je al snel op de Kalenbergergracht. Deze is voor ons helaas niet diep genoeg. Ik loop een stukje langs de kleine huisjes die aan het water staan. Op verschillende plaatsen in het dorp hangen spandoeken bedrukt met oude ansichtkaarten en een stukje geschiedenis van Ossenzijl. Zo kom ik ook langs de ‘Vrije Zendings Gemeente’ van Ossenzijl. Deze is begonnen in de 1863 in een schuur achter een boerderij. Zendelingen van Ds. Jan de Liefde zijn deze gemeente begonnen en ze bestaat nog steeds. Elke zondag zijn er diensten in een klein kerkje wat in 1918 is gebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *