Dinsdag 29 juli 2014
De mooie spijkerbrug die de binnenhaven van Middelburg afsluit draait kwart over het uur. De haven ligt vol en wij hebben niet voldoende ruimte om te keren. Om negen uur maken wij los en varen achteruit tussen alle aangemeerde boten door richting de brug. Zodra wij er zijn wordt hij bediend door de havenmeester. We kunnen zonder in te houden achteruit de haven uit. In de buitenhaven is er wel voldoende ruimte om te draaien. De colonne die met ons de haven verlaat splitst zich. Een deel gaat richting Vlissingen en de Westerschelde het andere deel gaat met ons mee terug richting Veere. Bij de sluis van Veere moeten we weer even wachten voor we mee kunnen naar het Veerse Meer.

De sluis bij Veere in het Kanaal door Walcheren.
De sluis bij Veere in het Kanaal door Walcheren.

Daar varen we richting de Zandkreeksluis. Ook daar moeten we wachten voor we de Oosterschelde op kunnen. We merken dat het best wel hard waait. Dit is aan lage wal en de wind blaast ons tegen de hoek van de steiger aan zonder dat Adri er erg in heeft. Een lelijke kras in de lak is het gevolg. Balen natuurlijk. Het is laag water als wij de Oosterschelde opvaren en wij varen via de geul richting de Zeelandbrug. Daar steken wij over naar de noordelijke oever en houden de Krammersluis aan. Voor deze sluis maken wij vast aan de wachtsteiger. In de sluis is er een systeem om het zoute water van het zoete te scheiden. Het zorgt ervoor dat de kont steeds van de kant af wil drijven. Adri die achter vasthoudt trekt zich een breuk. Het gaat vandaag niet zo lekker als we zouden willen. Als wij uitvaren is het al na vieren en wij spoeden ons naar de haven van Oude-Tonge. Via een smalle keersluis bereiken wij een kanaal wat naar de haven gaat. Het ligt er propvol. We varen naar onze gereserveerde plaats aan de kade en treffen hem, gelukkig, nog vrij aan. De havenmeesteres komt aanlopen en neemt het bord mee. Later horen wij dat het bord een aantal keren aan de kant gegooid was door andere passanten die er toch waren gaan liggen. Om vijf uur maakten wij uiteindelijk vast. Een lange vaardag voor ons doen. Blij dat wij een goed plekje konden reserveren in deze haven. Het valt anders niet mee om een schip van ons formaat makkelijk kwijt te kunnen in een jachthaven.
Het zoute water van de Oosterschelde heeft een laag zout op het schip achtergelaten. Ik pak de putsemmer en spoel het schip af met het zoete water uit de haven. De buitenkraan doet het nog niet naar behoren. We hebben alleen heet water en dat vind ik een beetje overdreven om te gebruiken om het schip mee af te spoelen. Een zeilboot komt om half zeven nog binnenlopen en vraagt of zij langszij mogen komen. Dit hoor je eigenlijk altijd toe te staan. Algemene beleefdheidsvormen. Om half negen eten we de avondprak. We zijn moe en slapen vroeg.

De kleine haven van Oude-Tonge
De kleine haven van Oude-Tonge.

Woensdag 30 juli 2014
Vandaag is mijn moeder 89 geworden. Adri gaat op de fiets naar Middelharnis om een huurauto op te halen zodat wij naar Reeuwijk heen en weer kunnen. Het was niet zo eenvoudig om een auto te huren. Garagebedrijven hebben wel leenauto’s voor hun eigen klanten maar niet voor de verhuur. Wij hebben een oproep gedaan voor een particuliere auto via de site; snappcar en via peerby, maar daar waren wij te laat mee begonnen. Een andere keer wat langer van tevoren op zoek gaan naar een auto. Nu waren wij totaal € 107,- kwijt voor de huur, de kilometers en de brandstof.
Ik heb nog geen cadeau kunnen scoren onderweg dus ik ga nog even Oude-Tonge in om te zoeken naar een leuke souvenir. Niets kunnen vinden dan ‘Zeeuwse bolussen’ oftewel drôl’n. Daar moet ze het nog maar even mee doen. Als ik haar ’s middags vraag of zij nog wensen heeft voor haar verjaardag antwoordt zij; ja, negentig worden.
We maken van de gelegenheid gebruik om ook nog even bij moeder Oosterwijk langs te gaan en thuis halen wij de post op en verzorgen de planten. Na een gezellige familiebijeenkomst in verenigingsgebouw ‘De Brug’ keren wij om elf uur terug naar de boot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *