Woensdag 15 mei 2019

Van Delft naar Leidschendam

Door werkzaamheden in de Vliet zijn er stremmingen op de volgende etappe van onze reis. We kunnen pas om 11.00 uur vertrekken want pas dan worden de bruggen even bediend. Als wij los maken wordt het water in de Kolk grijs. Het is hier erg ondiep. Adri merkt dat de stuurboordschroef minder vermogen levert dan de bakboordschoef en heeft het vermoeden dat er weer wat in de schroef is gekomen. Onderweg probeert hij nog een paar maal achteruit te slaan om het kwijt te raken. Het geeft geen verbetering. De boot manoeuvreert niet goed. We balen.

Het lusthof 'Hofwijck' in Voorburg langs de Vliet
Het lusthof ‘Hofwijck’ in Voorburg langs de Vliet

We verlaten Delft en varen door Voorburg langs de villa Hofwijck en het huis ‘In de wereld is veel gevaer’. Nog een paar brugopeningen en vlak voor de sluis bij Leidschendam maken wij vast aan de Delftsekade. We mogen hier drie nachten liggen zonder liggeld te betalen. We kunnen zelfs gebruik maken van de electra via het ‘Aan/Uit netwerk’.

Voorburg, Villa Hofwijck

Op de fiets ga ik een stukje terug langs de Vliet voor een bezoek aan de villa Hofwijck. Dit gebouw uit de 17e eeuw heeft mijn aandacht getrokken. Via internet heb ik geleerd dat het is gebouwd als buitenhuis voor Constantijn Huygens. Hij was secretaris en diplomaat voor de Oranjes. Daarnaast was hij ook dichter, componist en architect. De villa is weer zoveel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke stijl. Het is een hoog vierkant gebouw omgeven door een gracht. Onder de stenen trap naar de ingang is een ijskelder aangelegd waar het voedsel uit de moestuinen en het fruit van de boomgaarden van het terrein lang bewaard kon worden. De grote tuin in de vorm van het menselijke lichaam is door de aanleg van de spoorlijn bij de heupen geamputeerd. Wat boven de gordel zat is weer teruggebracht in de oorspronkelijke vorm. Het huis is te bezoeken met een audio-gids. In de kelder ziet de keuken er heel oorspronkelijk uit. Op de zolder van het gebouw staan voorbeelden van de uitvindingen van de zoon Christiaan Huygens. Hij heeft onder andere het slingeruurwerk uitgevonden.

Standbeeld van Constantijn en Christiaan Huygens in Voorburg
Standbeeld van Constantijn en Christiaan Huygens in Voorburg
De trap naar de ingang van lusthof 'Hofwijck' in Voorburg
De trap naar de ingang van lusthof ‘Hofwijck’ in Voorburg
Voorburg, Museum Swaensteyn

Voorburg heeft net als Leidschendam een aantal ligplaatsen aan de Vliet. Op het moment dat ik langs de ‘oude haven’ fiets ligt het helemaal vol met plezierjachten. Het is een mooie plaats om een paar dagen door te brengen. Vooral met de fiets heb je veel bezienswaardigheden binnen je bereik. De hoofdstraat heeft een leuk winkelbestand. Aan de markt staat de monumentale Oude- of Martinuskerk schuin tegenover het raadhuis. Museum Swaensteyn is het streekmuseum van Voorburg en Leidschendam. Het is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat. Je kunt er onder andere wat zien over het bijzondere leven van Oranjeprinses Marianne. Zij kwam in 1849 vanuit Berlijn in Voorburg wonen op de buitenplaats Rusthof. Daar hoopte zij de banden met haar familie te herstellen na een mislukt huwelijk met haar neef Albrecht van Pruisen. In het museum is ook aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani. Diverse kunstenaars als de beeldhouwers Albert Termote en Marian Gobius en de schilders Cornelis Rol en Frida Holleman woonden in de eerste helft van de twintigste eeuw in Voorburg. Veel van hun werk is in het bezit van het museum

De tijdelijke exposities tonen het werk van kunstenaar Gerke Henkes, de zoon van de Jeneverstoker uit Delfshaven. Hij was een meester in het schilderen van het Hollandse interieur. Daarnaast is ook het werk van Voorburgse fotograaf Bas van der Poel te zien. Zijn foto’s laten de schoonheid van verval zien in de tentoonstelling “The colors of decay”.

Monumentale voorgevel van het raadhuis Swaenssteyn in Voorburg
Monumentale voorgevel van het raadhuis Swaenssteyn in Voorburg
Het standbeeld van Marianne voor de Oude Kerk in Voorburg
Het standbeeld van Marianne voor de Oude Kerk in Voorburg

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *