Zaterdag 20 april

op ons Paasbest

We controleren de motorruimte en pompen het water van de lekkage van gisteren uit de bilge. Adri doet nog even een boodschap in het winkelcentrum. We hebben gebeld met de passantenhaven in Vreeswijk. De elektra wordt geregeld met muntpalen en we hebben 50 cent muntjes nodig, werd ons verteld, voor de komende dagen. De boot zit flink onder het stof en stuifmeel uit de bomen, en ik besluit om voor vertrek alles nog even af te nemen. Halverwege krijg ik hulp van Adri die met een droge doek achter mij aan werkt. Om elf uur is de klus geklaard en kunnen wij vertrekken met een schoon schip. Bij het einde van de Doorslag is het weer even opletten bij de voormalige sluis die in de volksmond Persil wordt genoemd. De doorgang is maar net 5 meter en we varen er zonder stootwillen door om niet zo breed te zijn.
Het Merwede kanaal is rustig op deze mooie voorjaarsdag. We hebben twee tegenliggers op weg naar Vreeswijk. Voor de Wiersebrug moeten we een poosje dobberen voor de brug wordt bediend. Bij het achteruit varen horen wij weer een tik in de stuurboord schroef. Wat we in IJsselstein hebben opgevaren is er nog niet uit.

Passantenhaven Vreeswijk

In de passantenhaven van Vreeswijk is er genoeg ruimte voor ons aan de kade om aan te meren. Op de balkons van de nieuwe appartementen langs de haven kijken verschillende mensen met belangstelling en waardering naar ons mooie schone schip. We krijgen verschillende complimentjes als wij de boot aanmeren. De haven ligt in een nieuwe woonwijk met mooie panden rondom. In het verlengde van de havenkom ligt een groot plein. Noordelijk van de havenkom staan drie geelgetinte hoge appartementenflats met aangehangen balkons. Verder staan er nieuwe hoge huizen rond de kom en het plein in een stijl die doet denken aan grachtenpanden of pakhuizen. Alle panden zijn opgetrokken van bakstenen die wit, crème of okergeel zijn geschilderd.

Drie moderne appartementencomplexen bij de passantenhaven van Vreeswijk
Drie moderne appartementencomplexen bij de passantenhaven van Vreeswijk
De gracht tussen Fort Vreeswijk en de Lekdijk
De gracht tussen Fort Vreeswijk en de Lekdijk

 

Historisch Vreeswijk

’s Middags maken we een wandeling door het oude Vreeswijk. We ontdekken naast de Koninginnesluis en de oude afgesloten sluis in het dorp nog een derde afgesloten spuisluis. Langs deze spuisluis lopen we richting het Fort Vreeswijk. Hier staat het museum van Vreeswijk. De scouting heeft ook een onderkomen op het oude fort. In de gracht rond het fort vindt een viswedstrijd plaats. Wij lopen horden over de lange hengels die over het pad rond het fort liggen. Een veertigtal vissers ziet ons liever gaan dan komen merken wij als wij achter langslopen met de hond. We beklimmen de aarden berg en rusten even op een bankje met uitzicht over het hele fort de gracht en de lekdijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *