Woensdag 10 Juli 2013
Met een aangename temperatuur en een lekker fris briesje vertrekken wij vanmorgen naar Potsdam. Volgens de kaart is het nog maar een kippenstukje. Wij varen de Zernsee uit en steken de Schwielowsee over naar Caputh. Hier heeft Albert Einstein gewoond en op de Templiner See heeft hij zelfs gezeild. Wij steken hem over om vervolgens weer op de Havel te komen bij Potsdam. De eerste havens zijn vol. Een lange kade biedt nog wel wat plaats maar wij hebben onze zinnen gezet op een plaatsje bij de jachthaven in de Neustädter Havelbucht waar volgens onze gegevens voldoende gastenplaatsen moeten zijn met voldoende ruimte voor grote schepen. Bij aankomst blijkt dat de kopsteigers bezet zijn en de boxen hebben achterpalen en staan zo dicht bij elkaar dat wij er met geen mogelijkheid in kunnen komen. Wat een teleurstelling. Op google earth zag het er zo goed uit. De werkelijkheid viel tegen. In de geul van de Havel voeren wij verder door Potsdam. Langs het vriendschapseiland. De kades waar wij langs kwamen waren voor de rondvaartboten en de watertaxies. Andere beroepsschepen hebben wij niet gezien. Direct na de Hulboldtbrug aan de rand van de Tiefersee zagen wij een lege langssteiger bij jachthaven ‘Am Tiefersee’. Wij liggen hier in de schaduw van de brug waar aan gewerkt wordt. De steiger is één van de weinige buitensteigers van de haven en bestaat uit schrobroosters. De boxen zijn smal en de vingersteigers bestaan uit een brede lange balk waar je op moet balanceren om bij de middensteiger te komen. Ondanks dat wij Tess honderd meter moeten dragen als wij haar gaan uitlaten zijn wij tevreden met deze plek. Het tarief wordt wel steeds hoger naarmate wij dichter bij Berlijn komen. Wij betalen hier € 1,80 per meter.

Afbeelding van een straat in de Hollandse wijk van Potsdam
De Hollandse wijk in Potsdam

Wij lunchen vroeg en gaan dan met Tess de stad in richting het historische centrum. Eerst richten wij ons pad naar de ‘Hollandse wijk’. Deze hele wijk bestaat uit 150 typische Hollandse huizen van rode bakstenen met witte voegen en gebogen gevels of trapgevels. Gebouwd in de jaren tussen 1734 en 1742 voor de Hollandse ambachtslieden die door de Hollandse architect Johan Bouwman in dienst waren genomen om het paleis Sanssouci te voltooien voor Frederik de Grote. Je waant je bijna in een Nederlandse stad. De wijk wordt nu bevolkt met leuke boetiekjes, galleries en hippe restaurantjes. Inmiddels is de lucht goed opengebroken en lopen wij weer flink te zweten in het zonnetje. Langs de rand van het historische centrum komen wij langs de ‘Nauener Tor’ en de ‘Brandenburger Tor’. De afstanden vallen ons een beetje tegen. Via de drukke Brandenburgerstrasse lopen wij middendoor het winkelcentrum terug naar de ‘Petrus en Paulus kerk’ die de straat aan de andere zijde begrensd. Deze kerk bekijken wij op ons gemak.

Afbeelding van de Petrus en Paulus kerk van Potsdam
De Petrus en Paulus kerk van Potsdam

Vanaf dit punt zien wij de grote Nikolaikerk boven de omgeving uitrijzen. Dit is ons volgende doel. Door de hele stad zien wij veel restauratiewerk in uitvoering. De grote Nicolaikerk is in de oorlog vernietigd. Na ‘de Wende’ is deze kerk weer opgebouwd en staat aan een plein waar allerlei panden worden gerestaureerd. Het oude raadhuis ziet er ook alweer prachtig uit en huisvesting een museum. Het stadslot staat echter nog in de steigers en is nog niet klaar. Langs de oude vaart en het vriendschapseiland voltooien wij onze rondwandeling. Het is inmiddels al bijna avond en moe maar vervuld van alles wat wij hebben gezien besluiten wij om de volgende dag de fiets te nemen.

Afbeelding van de gerestaureerde koepel van de Nicolaikerk in Potsdam
De gerestaureerde koepel van de Grote Nicolaikerk van Potsdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *