Detail van een oldtimer Jaguar

Zaterdag 8 juli

Het regent vanmorgen. Ik ga met de paraplu op de hond uitlaten. Adri gaat boodschappen doen bij de Lidl. Die zit op loopafstand. Naast de Lidl zit een nieuwe winkel met de naam; ‘Budget store’. Daar worden allerlei producten van A-merken verkocht tegen dumpprijzen. In de winkel zijn geen versproducten maar verspakte producten met een lange houdbaarheid. Ik doe de strijk en maak schoon schip. Na de middag gaan we de binnenstad in want het is vandaag Pronkjedei en daar willen we het fijne van weten. In het centrum van Dokkum staan klassieke voertuigen opgesteld die je kunt bekijken. Op verschillende punten staan kleine draaiorgels te spelen.

Door waterkracht aangedreven acrobaat voor de Zijl over het Dokkumergrootdiep in het centrum van Dokkum
Door waterkracht aangedreven acrobaat voor de Zijl over het Dokkumergrootdiep in het centrum van Dokkum

Op het Dokkumer Grootdiep vertoont iemand zijn kunsten op de wateruitlaat van een jetski. Door het water wordt hij meters hoog de lucht in gedrukt. Hij maakt zelfs salto’s op de kracht van de waterstraal. Op de Koornmarkt staat het Shantykoor “De Admiraliteitssjongers” op een podium te zingen. De mannen hebben het naar hun zin. Ze geven met veel enthousiasme een leuke voorstelling.

Een optreden van Shantykoor "de Admiraliteitssjongers" in het centrum van Dokkum
Een optreden van Shantykoor “de Admiraliteitssjongers” in het centrum van Dokkum

Zij hebben samen met de Ondernemers Vereniging en de Stichting Friese Draaiorgelvrienden dit evenement georganiseerd. Op de grote markt staan oude vrachtwagens, motoren en trekkers te pronk. De eigenaren staan er meestal glimmend van trots naast, bereidwillig om vragen te beantwoorden. Sommige auto’s worden te koop aangeboden.

Oldtimer Kever-cabriolet tijdens 'Pronkjedei' in Dokkum
Oldtimer Kever-cabriolet tijdens ‘Pronkjedei’ in Dokkum
Nostalgische 'Opel Kapitân de luxe' uit 1963 op Pronkjedei Dokkum
Nostalgische ‘Opel Kapitân de luxe’ uit 1963 op Pronkjedei Dokkum

We zien dat de Martinuskerk op de markt open is en dat er gespeeld wordt op het orgel. We ontglippen de drukte en lopen de kerk in waar het rustig en koel is. Vorig jaar zijn we hier op zondag naar de kerk geweest. Toen heb ik geen gelegenheid gehad om foto’s te maken. Ik neem mijn kans nu waar terwijl Adri even gaat zitten om naar het ‘Flentrop’ orgel te luisteren.

Het Flentrop-orgel in de Grote-of Martinuskerk te Dokkum
Het Flentrop-orgel in de Grote-of Martinuskerk te Dokkum

In de zomermaanden zijn er in Friesland heel veel kerken open voor bezichtiging. Op de markt zijn wij juist op tijd om de oude motoren te zien vertrekken. Het draaiorgel komt bijna niet boven het geronk van de oude motoren uit. Veel motoren van het merk; BSA en Triumph worden met moeite aangetrapt. Ze gaan waarschijnlijk een rondrit maken.

Het interieur van de St.Bonifatiuskerk te Dokkum
Het interieur van de St.Bonifatiuskerk te Dokkum
De Sint Bonifatiuskerk van Dokkum
De Sint Bonifatiuskerk van Dokkum

Aan de Hoogstraat is de Katholieke St. Bonifatiuskerk ook open. Buiten staan er steigers om het ontwerp van Pierre Cuypers heen voor restauratie werkzaamheden. Binnen in de kerk merk je daar niets van. Ook hier wordt het ‘Van Dam’ orgel bespeeld. Voor de wanden van het schip hangen grote vierkante schilderijen van de Dokkumer kunstschilder Jan Kooistra met voorstellingen uit het leven van de Heere Jezus. Aan de Diepswal waren wij langs zijn winkel gelopen. Een collectief van kunstenaars hebben op de Hoogstraat een winkel om hun producten te verkopen. De winkel heet ‘Mooi Werk’ en nodigt ons uit om binnen te gaan kijken. We zien kunstwerken van verschillende disciplines die te koop worden aangeboden. Schilderijen, keramiek, vilt en leer. Achter in de winkel is een workshop aan de gang voor het zelf vervaardigen van een gevelsteen. Een zilversmid is halverwege de winkel bezig met het vervaardigen van een zilveren zweep die als prijs gewonnen kan worden bij een wedstrijd met tuigpaarden. We lopen weer snel door want ik krijg bij dit soort winkels altijd zoveel jeuk aan mijn handen. In een winkel met streekproducten koop ik twee verschillende flesjes Bonifatiusbier en blauwe pepermunt. Het Bonifatiusbier wordt lokaal gebrouwen met onder andere water uit de Bonifatiusbron. De verpakking van de pepermunt ziet er uit als een oude bijbel. Het wordt geproduceerd bij ‘Fortuin’. De fabrikant van de wel bekende Wilhelmina pepermunt. De verkoper vertelt wat wetenswaardigheden over het bier, daardoor vergeet ik bijna om nog wat Friese droge worst te kopen voor de visite die we morgen hopen te ontvangen. Op de boot teruggekeerd merken we dat de activiteiten in de binnenstad nog tot in de avond voortduren. We hebben voor het avondeten een barbecue georganiseerd. We zitten lekker tot halverwege de avond op het achterdek en genieten van een extra stukje vlees. ‘Sonja’ staat even in de ijskast. Van haar mogen we maximaal 75 gram.

Eén reactie op “‘Pronkjedei’, Dokkum”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *