Een moerascipres met ademwortels in het park 'Rams Woerthe' te Steenwijk

Zaterdag 17 juni
’s Morgens wat huishoudelijk werk gedaan en foto’s uitgezocht.
Tegen de middag zijn we het park Rams Woerthe ingelopen. Dit park hoort bij de villa die aan het einde van de negentiende eeuw is gebouwd door de houthandelaar en filantroop Tromp Meesters. De villa is in Jugendstil opgebouwd. Het park is ontworpen in Engelse landschapsstijl. Er staan wel 45 verschillende soorten bomen langs de lange slingerende vijver. De bomen zijn inmiddels hoog en dik. Het park ziet er prachtig uit met natuurlijke paden en mooie zichtlijnen.

De villa 'Rams Woerthe' in Steenwijk
De villa ‘Rams Woerthe’ in Steenwijk
Een moerascipres met ademwortels in het park 'Rams Woerthe' te Steenwijk
Een moerascipres met ademwortels in het park ‘Rams Woerthe’ te Steenwijk

Het ijzeren hekwerk bij de villa en bij de ingangen van het park is licht groen geschilderd en heeft ook de organische vormen van de jugendstil. De villa behoort bij de top honderd van Nederlandse Monumenten en heeft allerlei mooie kenmerken. Een grote glazen kas aan de linkerkant van de villa dient als orangerie. De villa is in gebruik geweest als gemeentehuis maar de laatste jaren herbergt het huis het museum van de in Steenwijk geboren beeldhouwer Hildo Krop. We lopen de binnenstad in en ontdekken dat er een warenmarkt gehouden wordt op het marktplein. We gebruiken de lunch op het terras van een restaurant. We doen wat inkopen op de markt. Aan de markt is ook het Museum van Steenwijk en het Kermis en Circus museum. Dat kan wel eens leuk zijn bij een andere gelegenheid met wat minder goed weer. We lopen een stukje over de stadswal die opmerkelijk hoog is en vanwaar we een goed uitzicht hebben over de stad. We zien vier kerken in de binnenstad staan. De Gereformeerde kerk “De Schutse” vlak bij de poort in de stadswal is gesloten. Een bordje wijst ons naar het Oude Koetshuis. Een prachtig pand, in originele staat, waar een winkel in antiek en brocante zijn spullen heeft uitgestald in de smeedijzeren paardenboxen.

Jugendstil villa 'Rams woeste' in Steenwijk
Jugendstil villa ‘Rams woeste’ in Steenwijk
In het oude koetshuis wordt antiek en curiosa verkocht
In het oude koetshuis wordt antiek en curiosa verkocht

’s Avonds gaan we uit eten bij BBQ restaurant De Opschepper aan de Molenstraat. Je moet zelf je eten ophalen aan een buffet. Het vlees en de vis kun je op de barbecue zelf bakken. Een leuk concept wat erg populair was voor groepsuitjes. Het was erg druk in het restaurant met voornamelijk grote groepen mannen die veel geluid produceerden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *