Donderdag 27 augustus 2015

Slecht geslapen vannacht. Het leek of de goederenwagons door de slaaphut denderden. Om half acht opgestaan en om negen uur zijn we gaan varen. Het is vandaag een stuk koeler en het regent regelmatig. Er zijn vannacht al een paar flinke buien gevallen en het belooft de hele dag regenachtig te blijven.

Voor de spoorbrug overnachten, geen goed idee
Voor de spoorbrug overnachten, geen goed idee

Bij de eerste sluis ‘Mornimont’ schutten we alleen 4,6 meter naar beneden. Bij het plaatsje Floreffe aan de Sambre staat er op de kaart een groene bolder. Dit zou betekenen dat wij er mogen aanmeren. Als wij door het plaatsje varen zien wij op de rechteroever hoog boven alles uit de Abdij en oude molen-brouwerij van Floreffe uitsteken. Het is een mooi indrukwekkend gebouw. Spontaan besluiten wij om een tussenstop in te lassen bij dit plaatsje. We kunnen misschien naar de abdij klimmen en er een bezoek brengen. Als wij de steiger zien hangt er echter een verbodsbord boven. De steiger is ongeveer 50 meter lang en in een breedte van 50 meter mag je er niet aanmeren. We begrijpen er niets van. We meren toch aan en zoeken op het internet na wat het bord betekent. We kunnen er niets anders van maken. Waarschijnlijk waren de aangemeerde schepen hinderlijk voor de scheepsvaart en is het na de bouw van de steiger verboden. Teleurgesteld maken wij toch maar weer los. We willen geen bekeuring riskeren en varen door.

De oude abdij bij Floreffe steekt boven de rest van het dorp uit
De oude abdij bij Floreffe steekt boven de rest van het dorp uit

Bij sluis ‘Floriffoux’ wordt er gebaggerd en moeten wij wachten tot de sluis klaargemaakt is voor ons. De baggerbak wordt met staalkabels op zijn plek gehouden. We moeten bij het doorvaren oppassen voor de kabel. Door het grijze water varen wij langzaam de kolk van de sluis in. De sluismeester dirigeert ons naar de voorkant van de kolk. Even later zien we waarom. We krijgen nog een lege vrachtboot achter ons in de kolk. We laten de kolos voorbij lopen als wij de sluis hebben verlaten. Bij de laatste sluis in de Sambre, ‘Salzinnes-Namur’ liggen wij achterin en ligt de vrachtboot voor in de sluis en gaan wij heel langzaam 2,3 meter naar beneden in de gietregen terwijl ons blaas op springen staat.

We varen de stad Namur (Namen) in. De Sambre komt hier in de Meuse (Maas). Wij varen stuurboord waar de jachthaven ‘Port de Plaisance de Jambes’ zich op de rechteroever bevindt. Op de linkeroever exploiteren ze ook een kade van 250 meter. Dit zijn allemaal langsplekken en beter geschikt voor ons dan de boxen met vingerpieren aan de rechteroever.

’s Middags loopt Adri naar het havenkantoor waar hij € 7,00 per nacht moet afrekenen. De Electra gaat met muntjes. Het blijft de hele middag regenen aan een stuk door. We blijven lekker binnen en genieten van de gedwongen rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *