Vrijdag 9 juni 2017
Regen bij het opstaan. Regen bij het hond uitlaten. Regen tijdens het ontbijt, tijdens de koffie. Tegen de middag ga ik de boodschappen voor het weekend aan boord halen in mijn lange regenjas. De AH is gelukkig niet ver lopen. De grote supermarkt staat in een klein overdekt winkelcentrum.
Tijdens de lunch komt er wat meer blauw aan de hemel en om half twee klaart de zon de lucht helemaal en is het droog en zonnig. Langs het water lopen we de binnenstad in om op ons gemak de oude bootjes te gaan bekijken. Voor de sluis is een groot vaartuig van de Marine aangemeerd. Diverse mensen zijn bezig met het opbouwen van het materiaal. Een hoge bouwsteiger staat naast de sluiskolk. Een aantal mariniers bevestigen een klimwand aan een zijkant. Een sleepbootje pruttelt de sluiskolk uit en schuift tussen het historisch erfgoed door richting de Gasgracht. De oude luxe motor ‘Oude Jan’ ligt aangemeerd voor de molen in de sluisgracht. Dit schip is ruim honderd jaar geleden gebouwd bij een scheepswerf in Woubrugge. De eigenaar heeft het schip omgebouwd tot woonschip. In het ruim is het woongedeelte. Om zoveel mogelijk de oorspronkelijke uitstraling te behouden hebben ze ervoor gekozen om de dakramen boven het ruim af te kunnen dekken met dekdelen. De verbrandingsmotor hebben ze vervangen door een elektromotor aangedreven door twee generatoren. In de roef achterop de boot is een B&B gevestigd. Voor € 90,- kun je er de nacht doorbrengen. Achter de ‘Oude Jan’ liggen nog een paar kleine sleepbootjes en een oud rondvaartbootje. Een motor wordt aangeslingerd en al snel staat de hele omgeving zwart van de rook. We lopen snel door naar de Keizersgracht waar een aantal gerestaureerde ‘bakdekkers’ achter elkaar liggen aangemeerd. Deze elegante jachtjes in crème/wit met gelakt hout geven een heel ander beeld dan het robuuste ijzeren geweld van de sleepbootjes. Ze werden gebouwd voor de gegoede burgerij tussen 1920 en 1940 en zij gemiddeld 8 meter lang en 2,3 meter breed. De luxe bootjes hebben veelal een waaiersteven en een verhoogd voordek, het zogenaamde bakdek. De eigenaars hebben een A4-tje met de kenmerken van hun bootje opgehangen.

Historisch erfgoed voor Molen de Vlijt in Meppel tijdens het Grachtenfestival
Historisch erfgoed voor Molen de Vlijt in Meppel tijdens het Grachtenfestival
Sleepboot Greetje in de Gasgracht te Meppel tijdens het Grachtenfestival
Sleepboot Greetje in de Gasgracht te Meppel tijdens het Grachtenfestival
Grachtenfestival 2017 te Meppel
Grachtenfestival 2017 te Meppel
Een mooie gerestaureerde Bakdekkruiser tijdens het Grachtenfestival in Meppel
Een mooie gerestaureerde Bakdekkruiser tijdens het Grachtenfestival in Meppel

De grachten zijn bijna helemaal gevuld met allerlei historisch erfgoed. De Prinsengracht is helemaal vol gestapeld met sleepboten. Bij een mooi exemplaar uit Langweer blijven we even staan. Een man op leeftijd is met een doek de boot aan het droog maken voor de zon kringen achterlaat op de verf. De boot heeft de naam ‘Greetje’ en is in 1937 gebouwd in Alkmaar voor de vader van de man die zelf aan boord is opgegroeid. De sleepboot heeft een woongedeelte voor en achter het motorruim en de stuurhut. We zien de Kromhout motor schoon en glimmend in de motorruimte staan. Een plaatje om te zien. De man is er duidelijk trots op. We maken ons rondje af om de Gasgracht en lopen naar het terras van Herberg ’t Plein om wat te drinken. Het is lekker zonnig geworden.
’s Avonds gaan wij bij restaurant ‘Zizo’ aan de Steenwijkerstraatweg dineren. Adri is zeven kilo kwijt geraakt en dat vieren we met een etentje.

Gezellig terras in de binnenstad van Meppel
Gezellig terras in de binnenstad van Meppel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *