Kleurrijk glas-in-loodraam in Lier, België

Zondag 29 juli 2018

Religie in België

Het christendom is de grootste religie in België. Het katholicisme is daarvan de grootste groep. Een groot deel van de bevolking is echter niet religieus. Zij zijn agnost, atheïst, humanist of vrijzinnig.

Om erkend te kunnen worden moet een levensbeschouwing 10 gemeenschappen hebben en minstens 25.000 gelovigen. België telt zes erkende godsdiensten; katholieken, orthodoxen, anglicanen, protestanten, joden en moslims.

Het interieur van de Rooms Katholieke Sint Gummaruskerk
Het interieur van de Rooms Katholieke Sint Gummaruskerk

Het katholicisme is de grootste religie in België. De kerk telt ongeveer vierduizend parochies. Ongeveer vijf procent van de Belgische bevolking gaat elke zondag naar de mis. De Katholieke kerk heeft in België enkele financiële voorrechten ten opzichte van de andere levensbeschouwingen, vanwege haar rol als grootste religie, haar lange geschiedenis en het grote aantal waardevolle kerken in België.

In Leuven zagen wij een kerkgebouw van de orthodoxe kerk. Deze gemeenschappen bestaan voornamelijk uit Grieken, Armenen, Roemenen, Bulgaren, Oekraïners en Russen.

De Koptisch-Orthodoxe kerk in Leuven, België
De Koptisch-Orthodoxe kerk in Leuven, België

De anglicanen werden in 1870 erkend als levensbeschouwing. Zij maken een zeer klein deel uit van de Belgische christenen.

Protestanten maken ongeveer één procent van de bevolking uit. In het jaar 2000 waren er ongeveer 140.000 volgens de nieuwsdiensten en hun aantal is groeiende. Wij zijn gemeenschappen tegengekomen in Brugge, Antwerpen, Mechelen en Menen.

Het Jodendom is vanaf de onafhankelijkheid in 1830 door de staat erkend. Vooral in Brussel en Antwerpen is de joodse gemeenschap aanwezig. Naar schatting zijn er tussen de 45.000 en de 55.000 Joden in België. Jaarlijks emigreren gemiddeld 4% van de Belgische Joden naar Israël.

België kent een opmerkelijke toename van het aantal moslims. Aangezien religieuze volkstellingen verboden zijn in België is hun exacte aantal onbekend. De moslimbevolking is sterk geconcentreerd in de grote steden. In Antwerpen en Brussel maken zij een aanzienlijk deel van de bevolking uit. De islam is de snelst groeiende religie van het land en een studie voorziet een groei van het aantal moslims tot 10,2 % van de Belgische bevolking in 2030.

Zondag aan boord van De Bahama’s

Wij hebben de zondag aan boord van De Bahama’s doorgebracht en via www.kerkomroep.nl de dienst van onze thuisgemeente in Montfoort geluisterd. Onze eigen dominee is met vakantie en dominee Stelwagen is tweemaal voorgegaan. Wij vinden het een uitkomst dat je hier in het buitenland toch gewoon een preek kan luisteren waar je aan gewend bent. ’s Middags heb ik nog een poosje geslapen. Door de warmte zijn het iedere keer maar korte nachten en ondanks dat je niets uitvoert wordt je er toch erg moe van.

Engeltje in een Katholieke kerk in België
Engeltje in een Katholieke kerk in België

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *