Donkere wolken boven Gorinchem

Zaterdag 04 mei 2019

De steiger van de veerboten van Riveer in Gorinchem
De steiger van de veerboten van Riveer in Gorinchem
Vesting driehoek

We laten de hond aan boord als wij naar de Riveer gaan om ons te laten overzetten naar Woudrichem. Het is koud maar dat weerhoud ons niet om boven aan dek van de veerboot te genieten van de wolkenluchten. We kopen een dagkaart voor de vestingdriehoek; Gorinchem, Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren. Woudrichem jachthaven Als wij in Woudrichem aan wal stappen is het nog vroeg. De meeste winkels in de hoofdstraat van het mooie Woudrichem zijn nog gesloten. We komen hier ook niet om te winkelen. We bekijken de jachthaven aan de oostkant van de vesting. Deze ligt aan de afgedamde Maas. Het is een mooi gelegen kleine haven met een beperkt aantal plaatsen voor passanten. We vrezen dat we met ‘De Bahama’s’ hier niet zullen passen.

De jachthaven van Watersportvereniging Woudrichem
De jachthaven van Watersportvereniging Woudrichem
Kerk, museum, molen

De grote kerk van het middeleeuwse stadje is niet geopend voor bezichtiging. Op de oprit staat een begrafenisauto. Achter de kerk zien we het visserij museum, naast de koepoort. Als wij ons naar de ingang begeven zien wij dat het is gesloten. Dan maar naar de molen verderop in de Kerkstraat die op de hoek van de vestingwal hoog boven de omgeving uittorent. Deze is wel open en we kijken wat rond in de winkel. Terwijl boven ons de wieken draaien en het meel wordt gemalen.

Zicht op de Sint-Martinuskerk van Woudrichem
Zicht op de Sint-Martinuskerk van Woudrichem
Korenmolen 'Nooit gedagt' op de vestingwal van Woudrichem
Korenmolen ‘Nooit gedagt’ op de vestingwal van Woudrichem
Koffie in de Kazemat

In de wal vlakbij de molen is de voormalige kruitkelder van de vesting. Voor de ingang heet een krijtbord ons welkom bij Brasserie Zus waar ze huisgemaakte taarten bij de koffie of thee serveren. Iets gebukt gaan wij naar binnen waar we plaats nemen aan een lange tafel met verschillende oude stoelen. We gebruiken er een kopje koffie met een stuk appeltaart en taart met pecannoten. Aan de muren van de kelder hangen prachtige kunstwerken van Dirk Vruggink. Na ons komen nog een aantal gasten binnen en al snel is de lange tafel gevuld. Voor ons weer tijd om op te stappen.

Brasserie Zus in een uniek pand op een bijzondere locatie
Brasserie Zus in een uniek pand op een bijzondere locatie
Woudrichem

Aan de andere kant van de vesting is de gemeentehaven waar we wel eens aan de lange steiger hebben gelegen met de boot. Daar kun je ook de oude scheepswerf vinden met een scheepshelling. Hier liggen grote historische schepen en kleine zalmschouwtjes. Aan de overkant zien we het huis van Dokter Tinus op de vestingwal staan. De populaire televisieserie is opgenomen in dit schilderachtige stadje wat in de serie overigens Wourkem heet. In de serie herkende we de opnamelocatie van ons eerste bezoek aan de stad en nu zien we de locatie en weten we van de opname.

Achterin de Historische Stadshaven van Woudrichem is een lange passantensteiger
Achterin de Historische Stadshaven van Woudrichem is een lange passantensteiger
Zalmschouwen in de historische stadshaven van Woudrichem
Zalmschouwen in de historische stadshaven van Woudrichem
Slot Loevestein

De eerste boot naar Slot Loevestein vertrekt om 12.35 uur met ons aan boord. Onderweg zitten we graag binnen vanwege de kou. Het is een kleinere veerboot die ons naar Slot Loevestein brengt. Helaas is er geen toilet aan boord. Dat is het eerste wat ik opzoek als we zijn gearriveerd. De rest van de groep die is overgevaren koopt een ticket voor het slot. Adri heeft daar niet veel zin in. Hij is er al eens in het Slot geweest en toen is het hem tegengevallen. Eerst gaan we lunchen in het restaurant. Warme chocomel een saucijzenbroodje en een broodje ham. We rekenen bijna € 15,- af en vinden dat we duur uit zijn. We besparen de toegang die € 14,- per persoon is. In plaats van de binnenkant van Slot Loevestein te bekijken lopen wij over de wal om het slot heen en bekijken de buitenkant. De bijgebouwen van het slot zijn ook vrij te bezichtigen. Het eerst volgende pontje wat langs komt neemt ons mee naar Fort Vuren waar we niet uitstappen. In Woudrichem uitstappen in afwachting van de veerboot naar Gorinchem.

Slot Loevestein is een compact zaaltorenkasteel uit de 14e eeuw
Slot Loevestein is een compact zaaltorenkasteel uit de 14e eeuw
Slot Loevestein omgeven door een slotgracht en vijf bastions
Slot Loevestein omgeven door een slotgracht en vijf bastions
Woudrichem

Om de tijd te doden stappen we binnen in de tent die aan een frietmobiel is gebouwd. De man die achter de frituur staat is wel in voor een praatje en vraagt of we bij Loevestein zijn geweest. Ja daar komen we net vandaan. Terwijl hij twee frikadellen voor Adri in het vet laat zakken poneert hij zijn overtuiging. “Het is duur en je ziet niks. Als je geen OV-kaart hebt dan is het duur en je ziet niks.” Hij bedoelde natuurlijk een museum jaarkaart. In de tent is het wel lekker warm en we babbelen wat met de man terwijl Adri zijn favoriete snack naar binnen schuift. Als wij even later de kade oplopen naar de veerboot loopt de frietwalm nog even met ons mee.

Tweemaal frikadel speciaal
Tweemaal frikadel speciaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *