Het lichtschip 'Noord-Hinder' in de museumhaven van Hellevoetsluis

Donderdag 03 mei

Klusjes

Vannacht is het koud geweest. Op sommige plaatsen heeft het zelfs wat gevroren. Als wij om zeven uur opstaan is daar in Hellevoetsluis niet veel meer van te merken. We hebben mooi zonnig weer met weinig wind. We doen wat klusjes aan boord. We plaatsen een bestelling boodschappen bij AH want de voorraden moeten worden aangevuld. Zaterdagochtend wordt het bezorgd.

Rondwandeling vesting Hellevoetsluis

Na de middag gaan we met de hond de vestingwal op en lopen de vesting tegen de klok in rond. Hellevoetsluis is een marinevesting geweest. Hier is eerst een haven aangelegd en toen is er een vesting omheen gebouwd en later zijn de gebouwen toegevoegd. Hellevoetsluis is eeuwenlang een belangrijke vesting- en marinestad geweest. De marinegebouwen zijn van lieverlee veranderd in appartementengebouwen. De vestingkerk, de molen en de watertoren zijn onveranderd gebleven. Molen De Hoop is in het seizoen te bezichtigen.  Deze stellingmolen uit 1801 is jarenlang gebruikt om graan te malen. Vanaf de stelling kun je genieten van het uitzicht over de vesting.

De watertoren en de Antonius van Paduakerk binnen de vesting Hellevoetsluis
De watertoren en de Antonius van Paduakerk binnen de vesting Hellevoetsluis
Molen 'De Hoop' binnen de vesting Hellevoetsluis
Molen ‘De Hoop’ binnen de vesting Hellevoetsluis

Twee kerken staan binnen de vesting. De Vestingkerk is één van de protestantse kerken van Hellevoetsluis. Op de toren staat niet het gebruikelijke haantje maar ‘Het lam Gods’ of ‘Angus Dei’ uit het wapen van Hellevoetsluis. De andere kerk binnen de vesting is de rooms katholieke Antonius van Padua kerk uit 1890 ontworpen door E.J. Margry.  Het door Ing. Jan Blanken ontworpen droogdok achter in de haven is in gebruik door twee boten. De Zeefakkel van de zeeverkenners ligt droog evenals een grote moderne zeilboot. We hebben het bij een eerder bezoek aan de stad al eens bekeken. Net als het Stoomgemaal en de schipdeur voor het droogdok. Vlak voor het droogdok is ook de museumhaven met Ramschip De Buffel, Lichtschip Noord Hinder en de oude mijnenveger MS Bernisse.

De mijnenveger 'Bernisse' keert terug naar de museumhaven van Hellevoetsluis
De mijnenveger ‘Bernisse’ keert terug naar de museumhaven van Hellevoetsluis

De bunkers en kazernes in de vesting zijn gerestaureerd of worden nog gerestaureerd. Het zeevarende verleden van Nederland begon of eindigde vaak in deze stad. Piet Hein bracht het zilver wat hij had veroverd hier aan land. Tromp en de Ruyter voeren hier uit. De VOC schepen vertrokken hier uit de haven van Hellevoetsluis op hun tochten naar het verre oosten.  De ligging aan het Haringvliet was gunstig met een open verbinding naar zee.

Helius-haven

De rondwandeling over de vestingwal heeft een lengte van 3,7 kilometer. De stadswal steekt hoog boven het water in de gracht uit. We zien in het heldere water scholen grote vissen vlak onder het wateroppervlak. De begroeiing op de wal is weelderig, een variëteit van bomen en struiken met fris groen. Het pad kronkelt over de wal. Dan loop je hoog op de wal dan weer in de beschutting van de wal We pakken er nog een extra stukje bij door de gracht over de steken aan de westkant en even te gaan kijken bij de grote jachthaven van Helius. Rond de haven zijn allemaal luxe vakantiewoningen gebouwd van hout in wit met pasteltinten.  Hier liggen veel zeilboten en grote snelle boten. Aan de kant van het Haringvliet is een strand aangelegd waar speeltoestellen staan voor de kinderen.

Bijzondere houten vakantiewoningen aan de Helius-Haven van Hellevoetsluis
Bijzondere houten vakantiewoningen aan de Helius-Haven van Hellevoetsluis

Het mooie weer heeft veel mensen naar buiten getrokken. De haven loopt vol met motorboten en zeiljachten. Op de kade is het druk met wandelaars en fietsers die bootjes komen kijken. Ik ga op de fiets nog even wat boodschappen halen voor het eten. De supermarkt is op het Evertsenplein net buiten de vesting aan de kant van de Brielse Poort. Op de fiets ben ik ongeveer tien minuten onderweg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *