Donderdag 8 augustus 2013
Om een uur of 8 vertrokken. We wilden de Spree varen door het centrum naar oostelijk Berlijn en dan via het Teltowkanaal weer naar het westen. Dat hebben we gedaan. Veel van wat we tijdens onze twee stops hebben gezien vanaf het land hebben we nu gezien vanaf het water.

Afbeelding van het Bode-museum op het museumeiland, Berlijn
Bode-museum op het museumeiland, Berlijn

Echt, absoluut de moeite waard. Moderne architectuur wisselt af met monumentale gebouwen. Ook combinaties hebben we gezien. Al vlot na ons vertrek diende zich de eerste sluis aan. Toen we aankwamen was de sluis al bezig onze kant op te schutten. Deuren open, bootjes in de sluis uitvaren en wij invaren, samen met een rondvaartboot en een Zwitser. Een stukkie omhoog, deurtjes open en wij er weer uit. Het was genieten om door zo’n metropool te varen. Je kijkt je ogen uit!

Afbeelding van oude en nieuwe gebouwen aan de Spree, Berlijn
Oude en nieuw aan de Spree, Berlijn
Afbeelding van een kunstwerk in de Spree, Berlijn
Kunstwerk in de Spree, Berlijn

 

Van liever lede wordt de bebouwing minder dicht en minder stads totdat je bij de afslag komt naar het Verbindungskanal. Dit is een stukje water tussen de Spree en het Teltowkanal. Je kunt wel doorvaren en dan het Teltowkanal op maar dat is eigenlijk alleen maar omvaren. Temeer daar we er op mikte redelijk bijtijds in Potsdam aan te komen. Enfin, via het Verbindungskanal kwamen we dus ook op het Teltowkanal uit. Dit kanaal leidt naar Potsdam, de plaats die we voor de komende nacht hebben uitgezocht. Echter, de saaie kilometers rijgen zich aaneen met industrie ter linker en ter rechter zijde. Dit kanaal vaar je dus alleen als je onwetend bent of op een vrachtboot zit. Er is geen moer aan en het is ook nog pruttel de pruttel. Acht kilometer per uur. Een slakkengang dus. Goed. Volhouden maar, nog een sluis te gaan en dan zijn we in de buurt van Potsdam. Daar is de sluis. wat een majestueus bouwwerk, kompleet met toren en al. Echt niet verwacht maar een leuke afwisseling om te zien. We zijn hier dalvaart dus schutten naar beneden. De bolders staan weer op grote afstand dus we kunnen alleen voor vastmaken. enfin, het ging allemaal van een leien dakje omdat het allemaal zeer rustig ging.

Afbeelding van de sluis Kleinmachnow
Sluis Kleinmachnow

Om een uur of drie lagen we vast op de plek die we op de heenreis ook al hadden aangedaan. Ik ben eerst Tess uitgebreid gaan uitlaten en daarna een beetje boodschappen gaan doen. Nu gaat de boel op standje rust. Tot morgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *