Met de replica 'De Vechtezomp' worden rondvaarten verzorgd

Woensdag 9 augustus
’s Nachts is het aardedonker bij onze ligplaats in Gramsbergen. Ik heb de hond gisteravond met de looplamp uitgelaten. Het is ook heerlijk rustig. Om half elf wandelen wij langs het water terug naar de brug en gaan dan linksaf richting het centrum van de stad Gramsbergen.

Nederlands Hervormde Kerk in het centrum van Gramsbergen
Nederlands Hervormde Kerk in het centrum van Gramsbergen

Rond de kerk staan leuke oude huizen en er zijn een aantal winkels en restaurants. Voor we het weten lopen we de stad alweer uit en komen we in de buitenwijken waar vrijstaande huizen staan met grote tuinen. We lopen in de richting van de Overijsselsche Vecht en komen langs mooi gelegen oude boerderijen. Bij een erf met oude gebouwen maken we een praatje met de bewoner. Hij is al in de zeventig maar woont nog met plezier op zijn geboortegrond. Veel werk om alles bij te houden maar zolang het gaat doet hij het graag. In deze omgeving zien we veel paarden in soorten en maten. We gaan met een grote boog om Gramsbergen heen en lopen aan een andere kant weer naar het centrum. We hebben inmiddels trek gekregen en bij ‘Harry’ nemen we plaats op het terras voor een broodje. Na de lunch halen we nog wat boodschappen bij de plaatselijke supermarkt. Op de terugweg gaan we aan bij de brouwerij naast de brug. Ze organiseren workshops bierbrouwen, bier proeverijen en zo meer. Het ziet er binnen gezellig uit en ook op het terras aan het water is het goed toeven. We kopen drie verschillende soorten speciaalbier wat hier wordt gebrouwen. Achter het pand verzamelen mensen zich bij de rondvaartboot. Een replica van een Vechtezomp ligt hier aangemeerd. Deze boten werden gebruikt voor het vervoer van zandsteen uit Bentheim. De platbodems werden gezeild of geboomd en waar de oever het toestond, gejaagd. De vaartocht gaat over de Vecht naar Laar in Duitsland en onderweg wordt verteld over de geschiedenis van de streek. De replica is gemaakt van eikenhout en wordt aangedreven met een elektromotor op het roer.

Met de replica 'De Vechtezomp' worden rondvaarten verzorgd
Met de replica ‘De Vechtezomp’ worden rondvaarten verzorgd

Het is vandaag weer lekker zonnig en op de boot hang ik nog een wasje te drogen,
strijk al het wasgoed en ruim het op. Tussendoor lees ik een paar hoofdstukken in het boek van Tim Keller genaamd: Ruim baan voor gerechtigheid.
We eten bloemkool met krieltjes en pangasiusfilet.
’s Avonds loop ik met de hond nog een stuk langs het kanaal.

De rustige jachthaven bij Gramsbergen
De rustige jachthaven bij Gramsbergen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *