
Zaterdag 14 juli 2018
Klein Begijnhof
We halen wat boodschappen aan boord. Een gloednieuwe Lidl supermarkt en een Kruitvat zitten op vijf minuten loopafstand van de havenkom. Tegen de middag lopen wij naar het centrum van Leuven om de bezienswaardigheden te gaan bewonderen. Het is al flink warm en we zoeken de schaduwkant van de weg steeds op. We hebben voor Tess een fles water met een drinkbak meegenomen. De Jachthaven heeft ons een informatiepakket gegeven met een stadsplattegrond erbij. Deze kunnen we goed gebruiken op onze rondwandeling in Leuven.

Het riviertje ‘De Dijle’ kronkelt hier dwars door de stad. Het snel stromende water ziet er helder uit en mondt uit onder in de havenkom waar wij liggen. We passeren het ‘Kleine Begijnhof’ waar een openbaar toilet onze aandacht trekt. Het water stroomt hier constant langs de muur. De drie nissen tegen de muur zijn helemaal begroeid met mos. Ik heb eigenlijk nog nooit zo’n mooi openbaar toilet gezien. Het Kleine Begijnhof is feitelijk nog één straat en dateert uit 1272. Eind twintigste eeuw zijn de huisjes gerenoveerd en worden nu verhuurd aan particulieren.

Sint-Pieterskerk
Op de Grote Markt voor de Sint-Pieterskerk staan een aantal kramen met antiek en brocante. We gebruiken een vissoep met brood voor lunch op een terras in de schaduw. Daarna gaan we de grote kerk aan het plein bekijken. Voor de ingang moet je eerst een trap beklimmen. De trap ligt in de schaduw en op verschillende treden zitten mensen. Adri gaat er met Tess lekker tussen zitten en ik ga alleen de kerk in. De kerk is ontzagwekkend met zijn grote vierkante toren en hoge portaal. De bouwstijl wordt de 15e eeuwse Brabantse hoog gotiek genoemd. De preekstoel is monstrueus. Het is één groot donker blok houtsnijkunst. Ik stel mij zo voor dat als je hier onder de prediking zit je snel afgeleid wordt. Achter de preekstoel zie ik de orgelpijpen van twee orgels die daar aan de kant staan. Een hoofdorgel ontbreekt in de kerk. Even later kruipt er een man achter het manuaal en klinkt het orgelspel door de kerk. Met gemak vult het volume de hele ruimte. Ik loop snel door om Adri het orgelspel te gunnen en neem plaats op de trede die Adri vrijgemaakt heeft voor de kerk.


Stadhuis
Ze noemen het stadhuis ook wel de suikertaart en dat is een goede naam voor dit bijzondere bouwwerk. Het beroemdste gotische stadhuis van de wereld. De eerste steen werd in 1439 gelegd, maar de 236 beelden staan er pas sinds 1850. Leuvense geleerden, kunstenaars en patroonheiligen, Brabantse graven, hertogen en Bijbelse figuren staan er in de nissen van de gevels. Wij hebben er met verbazing naar staan te kijken. Geen enkel beeld herkend.

Op de Grote markt worden tenten en podia opgebouwd in verband met “Het groot verlof” wat een aanvang maakt dit weekend. Het is de zomerperiode in de stad Leuven met allerlei activiteiten. De Oude Markt vlak bij de Grote Markt wordt vol gezet met stoelen en de gebouwen rond deze markt vormen één lange toog van cafés en restaurants. We hebben het warm en het wordt steeds drukker met toeristen. We besluiten om weer terug te gaan naar de boot.
Sint-Geertrui-abdij en -kerk
Onze weg voert ons over het terrein van de Sint-Geertrui-abdij. We zien dat de deur van de kerk open staat en nu wij hier toch zijn laten wij die kans niet liggen om even binnen te kijken. De toren van de kerk was ons op de heenreis af opgevallen. De spits is helemaal van opengewerkt steen. De beiaard dateert oorspronkelijk van 1779 en heeft 49 klokken van diverse klokkengieters waaronder Vanden Gheyn (18de eeuws). Regelmatig wordt de beiaard bespeeld. De koorbanken hebben uitzonderlijk mooi houtsnijwerk al ontbreekt zo hier en daar een hoofdje. Bij navraag horen wij dat de kerk in beide oorlogen flink beschadigd is geweest. Het orgel op de galerij is gebouwd in 1712-1714 door Christiaan Penceler. Dit instrument zou ook van uitzonderlijke kwaliteit zijn. Misschien krijgen we nog wel eens gelegenheid om het te horen spelen. Het is de kerk die het dichtst bij de haven ligt. ’s Avonds eten we op het achterdek, als de zon onder is en het wat is afgekoeld, van de barbecue.

