Woensdag 26 april 2017
De steiger is vanmorgen vroeg een beetje glad. We hebben nog wat nachtvorst gehad vannacht. De lucht is nu echter helder blauw met hier en daar een bloemkoolwolk. De zon schijnt. We gaan weer een stukje varen. De Rijnhuizerbrug draait direct als wij aanvaren. De Blauwe brug die daar op volgt staat echter op dubbel rood en er lopen twee mannetjes met reflecterende werkkleding heen en weer. Na een kwartier voor de brug te hebben gedobberd wordt ook deze brug voor ons bediend en kunnen we de Zuidersluis invaren. Samen met een huurboot worden we 1 meter afgeschut en kunnen we het Amsterdam-Rijn-Kanaal opvaren. Adri meldt zich op het marifoonkanaal en krijgt van een binnenvaartschipper te horen dat hij het kanaal op kan varen richting Amsterdam als hij eerst een beetje linkeroever aanhoudt. Als wij de bocht omgaan zien wij de vrachtboot midden in het kanaal varen. We varen onder de Jutphasebrug door en koersen richting Amsterdam. Vandaag hebben we voor het eerst weer een redelijke vaardag. We kunnen de motor weer wat toeren laten draaien. Op lage snelheid is Adri niet zo tevreden over hoe de motoren presteren. Op het kanaal kunnen we sneller varen en lopen de motoren beter.

Zon en regen onderweg op het Amsterdam-Rijn-Kanaal
Zon en regen onderweg op het Amsterdam-Rijn-Kanaal

Bij vertrek had ik optimistisch de deuren van de tent opgerold. Ik rits ze op het kanaal weer dicht. Het is koud en buiig. Op het kanaal is er veel beroepsvaart waardoor het water tussen de damwanden aan beide oevers constant in beweging is. Dat maakt het lastig voor de pleziervaart. Kleine bootjes worden van hot naar her geslingerd en wij moeten steeds de richting van de boot corrigeren. Op de rechtte stukken zet Adri de automatische piloot aan wat een stuk comfortabeler vaart. Bij Maarssen vervolgen wij onze weg op het Amsterdam-Rijn-Kanaal. Hier hebben wij nog niet eerder gevaren omdat wij bij Maarssen steeds de Vecht op zijn gegaan.

Tegenover de afslag naar Nieuwerschans de doorgang naar de 'Angstel' richting Vinkeveen
Tegenover de afslag naar Nieuwerschans de doorgang naar de ‘Angstel’ richting Vinkeveen
Voor de eerste keer onder de 'Loenerslootsebrug' door op het Amsterdam-Rijn-Kanaal
Voor de eerste keer onder de ‘Loenerslootsebrug’ door op het Amsterdam-Rijn-Kanaal

We gaan nu bij Weesp stuurboord en varen door de openstaande sluis. De brug achter de sluis gaat voor ons draaien en wij varen langs de jachthaven Aqua Marijn de Smalle Weesp op. Het verbindingskanaal tussen het Amsterdam-Rijn-Kanaal en de Vecht. Wij meren aan bij een graskant waar ook stroompalen staan bij de ‘Korte Stammerdijk’ vlak voor Molen ‘Het Haantje’. In het centrum van Weesp zijn ook een aantal aanlegplaatsen met stroom en water maar daar zijn minder mogelijkheden om de hond uit te laten. Bovendien is het morgen Koningsdag en zal het in het centrum wel druk zijn. ’s Middags gaan we in het centrum boodschappen doen en wandelen we wat rond. De plaatselijke VVV vinden we in een boekhandel en daar nemen we wat informatie mee over de omgeving. Om half vijf zijn we net voor een fikse regenbui weer terug op de boot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *