Maandag 11 juni 2012
Vandaag hebben wij een flinke vaardag voor de boeg. Wij willen oversteken naar Medemblik. We vertrekken daarom maar om 7.30 uur. Het is grauw en bewolkt als wij Vollenhove achter ons laten. Wij varen weer een stukje terug vanwaar wij vrijdag vandaan kwamen. Bij het Zwarte Meer slaan wij rechtsaf het Ramsdiep op. De werkzaamheden aan de balgstuw bij Ramsdiepbrug zijn afgerond en leveren deze keer geen stremming op. Rond 10.00 uur varen wij bij de Ketelbrug en gaan het IJsselmeer op. De wind is kracht drie tot vier, noordoost. Voor het varen is het niet zo comfortabel om de wind precies stuurboord te hebben. Met zo’n oppervlakte als het IJsselmeer kunnen er best hoge golven worden opgebouwd. Het schommelt onderweg tot en met. Ik word steeds beroerder. Adri heeft het roer op de auto-pilot. Dus die kan mooi naar beneden om koffie en dergelijke te halen. Ik moet de horizon in de gaten houden om op de been te blijven.

afbeelding haveningang Medemblik
De haveningang van Medemblik

Om 13.30 uur varen wij de haven van Medemblik in. De lange kade voor de eerste brug is niet zo geschikt om af te stappen met een hond. Wij gaan door de brug en komen in de ‘Westerhaven’, waar zich een aantal jachthavens bevinden. Bij Stichting jachthaven Medemblik krijgen wij een plekje toegewezen aan de kopsteiger. Hier kunnen wij en de hond goed afstappen op de drijvende steiger. Het is een fraaie haven op een mooie locatie. Op het havenkantoor betalen wij meteen het liggeld; € 27,65 inclusief elektra. Adri neemt het fietsje en ik loop met Tess de stad in. Aan het einde van de winkelstraat komen wij uit bij het stadhuis. Dit gebouw is in 1940 gebouwd als een oud grachtenpand met trapgevel maar dan met enorme afmetingen. Het steekt boven alle andere bebouwing uit en je kunt het rode dak al van ver op het IJsselmeer onderscheiden. Hier vlakbij staat het oude station, waar de stoomtrein een paar keer per dag vertrekt. Een ander ijkpunt vormt de toren van de Grote of Sint-Bonifaciuskerk. Ook deze is al van ver te onderscheiden. We lopen naar de andere kant van de haven waar zich het grote koningin Emma park bevind. Aan de rand van het park en op de hoek van de haveningang bevindt zich kasteel Radboud.

Afbeelding Bonifaciuskerk
De Grote of Sint-Bonifaciuskerk
Afbeelding Kasteel Radboud
Kasteel Radboud in Medemblik

Het is tegen zeven uur als wij terugkeren op de boot. In Blokzijl heb ik polenta gekocht en dat wil in gaan klaarmaken voor het eten. Polenta is een Italiaans product en het is maisgries met in mijn geval gedroogd eekhoorntjes brood erin. Je kan het op allerlei manieren gebruiken. Als een soort aardappelpuree of koud als pap. Ik kook het en doe het in een rechthoekige met olie ingevette doos om het af te laten koelen. Het wordt dan helemaal stijf en daar snij ik weer grote frieten van die ik vervolgens met zout en kruiden bak in de olijfolie. Daarbij eten wij kippenlevertjes met uien en dobbelsteentjes spek en als groente doperwten. Polenta heeft een typische smaak. Wij vonden het niet direct lekker. Ik denk dat wij aan de smaak moeten wennen. De eerste associatie die ik had toen ik het aan het klaarmaken was en ik rook het, was met het voer wat mijn vader voor de varkens klaarmaakte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *