Het interieur van de Maartenskerk in Zaltbommel

Woensdag 01 mei 2019

Sint Maartenskerk, grafzerken

Vanaf 1 mei is de Maartenskerk dagelijks geopend vanaf 13.30 uur tot 16.30 uur, behalve op maandag. We laten de hond aan boord en lopen samen de binnenstad in om de kerk te bezoeken. Bij binnenkomst worden we verwelkomd door een gastvrouw. De toegang is vrij en we krijgen een boekje met een beschrijving van de kerk in ons handen gedrukt. Als we vragen hebben over de kerk dan kunnen we die aan haar stellen. Ik heb meteen al een vraag; ik ben op zoek naar een grafsteen van een voorouder van mij met de familienaam; De Gier. Even later komt de gastvrouw naar ons toe met een overzicht van personen die in de kerk zijn begraven op alfabetische volgorde. De naam wordt geschreven met Gh en er zijn in de kerk vijf zerken met de naam; De Ghier. Op een plattegrond zijn de zerken genummerd en deze nummers refereren met de namen. Na wat zoeken vinden we de zerken in de kerk maar de tekst is nauwelijks te lezen. De familie was wel belangrijk want het zijn grote bewerkte stenen met een familiewapen uit de 15e en 16e eeuw. Blij met de vondst, maak ik er wat foto’s van voor de familiekronieken.

Fragment van een grafzerk in de Maartenskerk van Zaltbommel
Fragment van een grafzerk in de Maartenskerk van Zaltbommel
Sint Maartenskerk, orgel

De interesse van Adri gaat veel meer uit naar het hoofdorgel. Na veel strubbelingen is het in 1796 afgemaakt door F.G. Heyneman uit Nijmegen. In de oorlog is het orgel gedemonteerd omdat er sprake van was dat de Duitsers de toren van de kerk zouden opblazen. Daarna is het in 1985 gerestaureerd en geschilderd in de oorspronkelijke kleuren. Het orgel behoort tot de belangrijkste orgels in Nederland uit de tijd van Bach. Bovenop het orgel staat een grote wijzerplaat met gouden lijstwerk. Bij vertrek kopen we in de kiosk een cd van het orgel.

Het monumentale orgel van de Maartenskerk in Zaltbommel
Het monumentale orgel van de Maartenskerk in Zaltbommel
Sint Maartenskerk, overigen

Met de bouw van de kerk werd rond 1300 begonnen. De kerk is een voorbeeld van Nederrijnse of Gelderse gotiek. Na de reformatie is de kerk protestants geworden en zijn de muren wit geverfd. De wandschilderingen zijn nu weer gedeeltelijk zichtbaar gemaakt. Net als de plafondbeschildering. Diverse oude elementen staan nog in de kerk. De exploitatie van de kerk is in handen van de stichting beheer sint Maartenskerk. Deze stelt de kerk ter beschikking voor bezichtigingen, concerten, exposities en andere verhuur.

De hoge toren van de Maartenskerk in Zaltbommel
De hoge toren van de Maartenskerk in Zaltbommel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *