Oude woonwagens opgesteld op het festivalterrein in Sloten

Zaterdag 24 juni 2017

Rond een uur of elf lopen we naar de stad. Er staan nu wel een hele hoop trekkertjes klaar om bewonderd te worden. Voor veel mensen een erg leuke hobby. Van Lanz Buldog tot John Deere en van David Brown tot Fendt. Een hele hoop merken zijn vertegenwoordigd. Gelukkig zijn er ook een aantal klassieke sleepbootjes afgemeerd met bijzondere (oude) motoren. Kromhout, Brons maar ook eentje met een Industrie in de machinekamer. Wat maakt dat ding toch een mooi geluid. Deze sleepboot genaamd; “Feynt” vaart af en aan met publiek aan boord. We hebben goed kunnen genieten van het mooie pok, pok, pok, pokgeluid. Nadat we alles hebben bekeken zijn we de stad ingelopen.

Oude tractoren opgesteld op het festivalterrein in Sloten
Oude tractoren opgesteld op het festivalterrein in Sloten
Oude woonwagens opgesteld op het festivalterrein in Sloten
Oude woonwagens opgesteld op het festivalterrein in Sloten
Embleem van Lanz Bulldog op de motorkap
Embleem van Lanz Bulldog op de motorkap
Gerestaureerde 'David Brown' tractor
Gerestaureerde ‘David Brown’ tractor

Direct op de hoek staat de St.Fredericus Kerk. Gebouwd in 1934 naar een ontwerp van architect Witteveen. Je kan goed zien dat het werk van Witteveen is beïnvloed door Berlage. De kerk heeft een hele rustige uitstraling. Is eenvoudig qua bouw en interieur maar wel op haar eigen wijze mooi. We mogen doorlopen naar de orgelgalerij waar ook voldoende ruimte is voor een koor. Het orgeltje, van origine een huisorgel, aangezet en Adri is gaan spelen. Nou, dat was bijna geen doen voor hem. Het orgel is ontstemd. Zeg maar gerust, knettervals!

Orgelspelen op het huisorgel van de Sint Fredericuskerk in Sloten
Orgelspelen op het huisorgel van de Sint Fredericuskerk in Sloten
Het interieur van de Sint Fredericuskerk in Sloten
Het interieur van de Sint Fredericuskerk in Sloten

Na een paar stukjes houdt hij het voor gezien. Het is geen spelen. De dame die ons gisteren te woord heeft gestaan is ook nu aanwezig en nodigt ons uit voor een bakkie troost. Na dit te hebben genuttigd zijn we verder gekuierd over de gracht langs allerlei kraampjes. Zijn er en nog bijzondere bij? Nou, nee, wat je overal ziet op markten. Tassen en riemen, t-shirts en andere kleding, een kaaskraam en eentje met Groninger worst. Uiteraard zijn er ook kraampjes met snacks. Adri heeft een broodje met kippendijvlees genomen. Ik heb nog even gewacht tot we bij de kraam met Vietnamese loempia’s komen. Daar hebben we er beiden één genomen. We hebben er wel even op moeten wachten want de beste man heeft meerdere bestellingen en maar één pan om in te bakken. We zijn de gracht weer opgelopen tot bij de kraam met wafels en Spaanse churros. Churros dat zijn een soort, hoe zal ik het zeggen, worsten van deeg die in de frituur worden gebakken. Uit het vet worden ze door suiker met kaneel gehaald en in een puntzak gestopt. Het ziet er uit als grote dikke gekartelde frieten maar het smaakt een beetje oliebolachtig. Enfin, ieder de helft van een portie naar binnen gewerkt. Wij vinden dat, omdat we ieder maar een half portie op hebben, dat we heel light hebben gegeten. ‘Sonja’ ook weer tevreden. Met een volle buik naar de ‘Grutte Tsjerke’ gegaan waar Adri achter het orgel is gekropen. Hier gaat het een stuk beter. De valse noten die hier klinken produceert hij zelf en worden niet veroorzaakt door achterstallig onderhoud. Terug aan boord heb ik de was gedaan en gedroogd over de reling. ’s Avonds kunnen wij de muziek van het dweilorkest. wat optreedt voor de bikers, goed horen. We zijn uitgenodigd om te komen kijken maar we laten het aan ons voorbijgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *